NIKOLIĆ: Nisam predsednik u Prištini!

-Srbija nikada neće izgubiti Kosovo, ali ja nisam predsednik u Prištini. To je ono što boli i što je, nažalost, već teško promeniti - rekao je predsednik Tomislav Nikolić

-Srbija nikada neće izgubiti Kosovo, ali ja nisam predsednik u Prištini. To je ono što boli i što je, nažalost, već teško promeniti - rekao je predsednik Tomislav Nikolić.

U intervjuu za TV stanicu "Raša tudej" (Russia today), predsednik Srbije je dodao da je Rusija spremna da podrži svako rešenje za koje se Srbija opredeli.

- Sporazumom iz Brisela samo ćemo legalizovati status srpske zajednice, tako da Srbi kontrolišu ne samo sever Kosova, već imaju ingerencije i u četiri opštine na jugu - istakao je predsednik.

On je podsetio da je Srbija prinuđena da sarađuje sa NATO-om na osiguravanju bezbednosti Srba i nealbanaca na Kosovu, kao i da u briselskom sporazumu postoji tačka koja kaže da u narednih 10 godina NATO neće dozvoliti da vojska Kosova kroči na teritoriju na kojoj žive Srbi.

On je, međutim, ocenio da su se ranije odnosi sa Zapadom svodili na ispunjavanje uslova.

- Ja sam odbio da Srbija ispunjava bilo čije direktive. Napravio sam platformu na osnovu koje je bila napisana Rezolucija o statusu Srba na Kosovu, vlada ju je usvojila i sada se naši pregovori o Kosovu pod okriljem EU vode na osnovu tog dokumenta. Srbiji su stalno postavljali nove i nove uslove, a sada mi imamo svoje uslove. I sami ste videli kako su tekli pregovori u Briselu i da Srbiju sada nije tako jednostavno terati na nešto, s njom je lako razgovarati samo ako se uvažavaju norme međunarodnog prava - ukazao je Nikolić.

SA REJTINGOM RASTU I OČEKIVANJA

Sumirajući prethodnih godinu dana otkako je postao predsednik, Nikolić je ocenio da je to bila godina uspešnog rada i njega kao predsednika i vlade Srbije, u prvom redu zbog toga što su izvršili promene, koje su odmah po njegovom stupanju na dužnost bile uočljive, i zato što su građanima dali nadu da sve može da bude bolje.

(Telegraf.rs / Izvor: B92)