Zašto se Nemci plaše da Srbiji daju datum?

Iz Bundestaga su se pojavile nezvanične najave da će doći do nekog oblika odlaganja dugo očekivanog i toliko skupog datuma za početak pregovora sa Srbijom, što pri samom pomenu izaziva ogorčenje u domaćoj javnosti, koja je uverena da je Srbija već učinila previše ustupaka

Ujedinitelj Nemačke i prvi carki kancelar Oto fon Bizmark na Berlinskom kongresu 1878. imao je deklarativno razumevanje za srpske interese, ali je za Balkan govorio da je "bure baruta za koje ne vredi žrtvovati kosti nijednog pomeranskog grenadira".

Njegova naslednica Angela Merkel, prvi kancelar uzdignute Nemačke kao neospornog lidera Evrope, 135 godina kasnije, takođe ima razumevanja za srpske interese, ali na Srbiju gleda kao na bure baruta za koje ne vredi žrtvovati nijednog glasača Hrišćansko-demokratske unije.

Pitanje je samo da li evroentuzijazam može da bude dovoljno jak faktor koji bi interese Srbije približio Vladi u Berlinu upravo imajući u vidu raspoloženje Nemaca kojima se diže kosa na glavi od pomena Evropske unije. Ipak, raspoloženje javnog mnjenja nije u korelaciji s realnim interesima Nemačke koja upravo zajedničkim tržištem i zajedničkom valutom održava dominantan ekonomski položaj u Evropi.

Proevropske snage u Nemačkoj, koje su u manjini, ističu da Nemačka najviše izvozi upravo u zemlje evrozone koje bi mnogo manje kupovale nemačku robu da imaju nezavisna tržišta i valute. I zato nemačka pomažući ugroženim zemljama čuva svoja tržišta. Ali, to nije lako objasniti glasaču koji ne voli da se ijedan cent od njegovog poreza daje "tamo nekom". A "taj neko" u njegovim očima može da postane Srbija.

(Telegraf.rs / Izvor: Nedeljnik)