Vučiću veruju i najsumnjičaviji u Bundestagu

U analizi aktuelne srpske političke situacije, "Frankfurter algemajne cajtung" za predsednika Nikolića ističe da ne razume Evropu, Dačića zanima novac dok Vučić prelazi s reči na dela

U tekstu nemačkog lista "Frankfurter algemajne cajtung" objavljena je analiza aktuelnog političkog trenutka u kojem se Srbija nalazi. Uz konstatatovanje svega što je ova vlast na putu ka EU uradila, novinar Mihael Martens se osvrće na rad srpskog predsednika i premijera, a posebno pohvalno se izražava o Aleksandru Vučiću.

- Kada su u Srbiji prošle godine na vlast došla trojica nacionalista izgledalo je kao da je evropska budućnost Srbije ugrožena. Predsednik je postao Tomislav Nikolić, koji je dugi niz godina bio predstavnik optuženika Haškog tribunala velikosrpskog ratnog huškača Vojislava Šešelja, predsednika SRS - konstatuje se u tekstu.

Pročitajte i ostale najzanimljivije izvode iz teksta:

Kormilo Vlade preuzeo je Ivica Dačić, bivši portparol beogradskog tiranina Slobodana Miloševića. Šef obaveštajnih službi i najmoćniji čovek u Beogradu postao je Aleksandar Vučić, takođe, bivši Šešeljev čovek. Prognoze su tada bile da će sa ovom „trupom“ Srbija teško napraviti napredak na svom putu ka Evropi.

Što se tiče ličnih podataka, skeptici su bili u pravu oko dve trećine. Predsednik Nikolić tetura između svog potisnutog srpskog nacionalizma i nametnutog proevropskog puta. Treba samo pola sata razgovora s njim da bi se shvatilo da Nikolić ne razume Evropu i da je nikada neće shvatiti.

Šef vlade Dačić, tehničar vlasti, kao i njegov učitelj Milošević, počeo je zaista neke reforme, ali je pre svega zainteresovan za novac koji će njegovoj zemlji doneti članstvo u EU, ali je dovoljno pošten da to i prizna.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic, Frankfurter algemajne cajtung)