Na Vidovdan odluka, početak pregovora na Srpsku novu!

Visoki diplomatski izvor iz uticajne zemlje članice rekao je da će u zaključcima koje će Savet doneti na "vidovdanskom samitu", u petak u Briselu, biti saopšteno da Srbija počinje pregovore u januaru

Savet Evropske unije odrediće u petak 28. juna Srbiji konkretan datum za početak pregovora o pristupanju, saznaje Tanjug u Briselu.

Pregovori će početi, najverovatnije, 14. januara, prvog dana Nove godine po julijanskom kalendaru.

Visoki diplomatski izvor iz uticajne zemlje članice rekao je da će u zaključcima koje će Savet doneti na "vidovdanskom samitu", u petak u Briselu, biti saopšteno da Srbija počne pregovore u januaru, pod uslovom da dotle bude implementirano sve što stoji u Briselskom sporazumu.

Diplomata je naglasio da ova odluka još nije formalna, jer će ambasadori zemalja članica tek večeras o tome formalno raspravljati, ali je u neformalnim razgovorima praktično rešeno da pregovori počnu u januaru.

Isti datum biće određen i za početak pregovora sa Kosovom o Sporazumu o asocijaciji i pridruživanju, otkriva ovaj izvor.

Diplomata je naglasio da će Evropska komisija u decembru podneti Savetu još jedan izveštaj o napretku u sprovođenju prvog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a dotle će već biti obavljene priremne radnje, kao što su izrada pregovaračkih platformi i skrininzi.

- To znači da će Srbija u januaru već otvoriti prvo poglavlje - rekao je taj diplomata.

U međuvremenu je odmakla izrada nacrta zaključaka koje će ministri inostranih poslova EU usvojiti na sastanku u Luksemburgu u utorak, a potvrdiće ih šefovi država i vlada u petak.

Tanjug saznaje da je bilo više radnih verzija tog dokumenta, a da se datum pominjao samo u jednoj.

- Čekalo se samo da se vidi sadržaj pisma od Ešton i Filea da bi se donela odluka koja će verzija biti izabrana -  rečeno je u briselskim diplomatskim izvorima.

Upitan da li izbor baš 14. januara ima neku simboliku, diplomata je odgovorio odrečno:

- To je prosto prvi slobodan termin posle novogodišnjih praznika - rekao je on.

(Telegraf.rs / Tanjug)