VAN ROMPEJ: Puna podrška Srbiji na putu ka EU!

- Mi ćemo zajedno stvoriti istoriju - rekao je predsednik Evropskog saveta nakon sastanka sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej poručio danas da Srbija ima punu podršku Saveta na putu ka članstvu u EU, a da će ritam napretka zavisiti od posvećenosti i napora u primeni Briselskog sporazuma i sprovođenju reformi.

- Istoriju stvaraju ljudi i mi ćemo zajedno stvoriti istoriju - rekao je Rompej na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem.

Čestitajući Vladi i građanima Srbije na istorijskom koraku na putu ka članstvu u EU, Rompej je ocenio da je taj trenutak ishod hrabrih i dalekovidih odluka lidera u Beogradu i Prištini.

- Sporazum Beograda i Prištine postignut u aprilu utro je put konačnom pomirenju među zajednicama.... i stavio tačku na period sukoba u regionu - rekao je visoki evropski zvaničnik.

EU će, prema njegovim rečima, nastaviti da i politički i finansijski pomaže Srbiji u predstojećem periodu.

Premijer se zahvalio i visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton i državama članicama EU za to što je odlukom potvrđena politika vlade Srbije i predsednika Tomislava Nikolića koja je, kako je ukazao, doprinela ugledu zemlje miru i stabilnosti čitavog regiona.

- Poseta Van Rompeja za nas je velika podrška i ohrabrenje - zaključio je Dačić.

Zanimljivo je pomenuti da je predsednik Evropskog saveta tokom sastanka sa premijerom Srbije tvitovao o Hrvatskoj, odnosno pozdravio ulazak ove zemlje u EU.

(Telegraf.rs / Tanjug)