Bramerc: Svi optuženi izvedeni su pred lice pravde!

- Za veliki broj žrtava ratova ne bi bilo pravde da nije postojao Haški tribunal, a i mnoge ključne vojne i političke ličnosti sa prostora bivše Jugoslavije ne bi bile procesuirane - kaže glavni tužilac Haškog tribunala

Glavi tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc ocenio je, osvrnuvši se na 20 godina rada tog suda, da je njegovo najveće dostignuće što su svi optuženi privedeni pravdi.

On je ocenio da bez Haga mnoge ključne vojne i političke ličnosti sa prostora bivše Jugoslavije ne bi bile procesuirane.

Bramerc je istakao da za veliki broj žrtava ratova ne bi bilo pravde da nije postojao Haški tribunal, kao i da će uspeh ovog suda na kraju biti određen uspehom nacionalnih strategija za ratne zločine u bivšoj SFRJ.

Govoreći o vezama organizovanog kriminala i oružanog sukoba, on je rekao da su one bile veoma jake, ukazavši da ima mnogo primera za to, u svim fazama - pre, za vreme i posle sukoba.

- Kako godine prolaze, može biti veoma teško da se ustanovi šta se zaista dogodilo, budući da su svedoci možda umrli ili ne mogu više da se sete detalja događaja, a dokumentacija je možda uništena - dodao je on.

Bramerc je, međutim, istakao da svakako podžava istrage koje se zasnivaju na ozbiljnim navodima i koje efikasno može da vodi nezavisno nacionalno ili međunarodno pravosudno telo.

(D. Z. / Tanjug)