Vulin: Gazivode koče pregovore Beograda i Prištine

- Priština polazi od pretpostavke da sve njima pripada i to Beograd ne može i neće prihvatiti - kaže direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju

Aleksandar Vulin izjavio je danas da Beograd i Priština nisu približili stavove oko jezera Gazivode, u okviru pregovora o energetici.

- Priština polazi od pretpostavke da sve njima pripada i to Beograd ne može i neće prihvatiti - rekao je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju tokom posete Leposaviću.

To je, kako je istakao, veoma udaljeno od realnosti jer se jedna trećina Gazivoda nalazi na prostoru opštine Novi Pazar, a prilikom pravljenja tog veštačkog jezera je "potopljeno na desetine srpskih sela i desetine hektara srpske zemlje da bi se napunilo 37 kilometara vode".

- Po Briselskom sporazumu Srbija ima pravo na svoju imovinu a država je spremna da sve što joj pripada da zajednici srpskih opština, a ne Prištini - rekao je Vulin.

Voda iz veštačkog jezera Gazovode, koje se jednom trećinom nalazi na teritoriji centralne Srbije, a dve trećine na severu Kosova, koristi se i za rashlađivanje Termoelektrane "Obilić".

(D. Z. / Beta)