Nemci: Deset godina za integraciju Balkana u EU

U analizi se navodi da entuzijazam za prijem zemalja regiona u EU nije umanjen nakon izbijanja krize u evrozoni, već je takav bio i ranije

Proces pridruživanja Evropskoj uniji država Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, trajaće još najmanje deceniju, budući da će posle prijema Hrvatske, koja je u julu postala 28. članica, nastati dugotrajna pauza, ocenjuje se u analizi "Deset godina samoće", koju su sačinili stručnjaci za EU iz Berlina.

U analizi se navodi da entuzijazam za prijem zemalja regiona u EU nije umanjen nakon izbijanja krize u evrozoni, već je takav bio i ranije.

"U pojedinim zemljama poput Nemačke i Francuske ukazano je na nedovoljnu zrelost kandidata za članstvo u EU, kao i na ograničenu sposobnost Unije da primi nove članice".

Autori navode da se Beogradu zamera što od 2008. do 2010. u trećini slučajeva nije pozitivno odgovorio na zahtev Brisela da u međunarodnim organizacija podrži stavove ili mere za koje se zalagala Unija, a te situacije su se, kako se navodi uglavnom su se odnosile na kritike EU izrečene na račun Kine ili Rusije.

Za razliku od stručnjaka iz Berlina, profesor Ekonomskog fakulteta u Ljubljani Mojmir Mrak ocenio je nedavno da bi Srbija pregovore sa EU o pristupanju mogla završiti u vremenskom okviru od pet godina, kao Slovenija i Hrvatska. Mrak je istakao da Srbija ima "jednu veliku prednost za pregovore - dobru administraciju", navodi "Danas."

(Telegraf.rs / Izvor: Danas)