KO JE BIO LEKA RANKOVIĆ: Čovek koji je prisluškivao Tita, Dačić ga rehabilituje! (FOTO) (VIDEO)

Nekadašnji saborac Josipa Broza Tita, čovek koji je sve prisluškivao, 30 godina nakon smrti, a na inicijativu premijera Srbije, mogao bi da bude rehabilitovan

Aleksandar Leka Ranković, nekadašnji šef zloglasne OZNE, ministar policije, potpredsednik SFRJ i saborac Josipa Broza Tita, čovek koji je prisluškivao sve, mogao bi na zahtev premijera Srbije Ivice Dačića nakon 30 godina od njegove smrti da bude rehabilitovan.

Položivši venac na Rankovićev grob povodom tridesetogodišnjice njegove smrti, srpski premijer i ministar unutrašnjih poslova rekao je da Ranković nije smenjen zbog prisluškivanja Tita, što je, kaže, lažna optužba, već da je "iza te smene stajala inauguracija antisrpske politike koja je dovela do Ustava iz 1974. godine i rasturanja Srbije".

- Država do sada nije posvećivala pažnju Aleksandru Rankoviću. Da li je on bio u pravu ili nije i šta je srpski narod tada mislio o njemu najbolje se pokazalo na njegovoj sahrani, na kojoj je bilo više od 100.000 ljudi. To je bio nezabeležen politički događaj, on je sahranjen uz skandiranje "Leko, Leko"... Srbi, naročito na Kosovu i Metohiji, s velikim poštovanjem govore o njemu. Možda sam edan od retkih koji se zalaže za rehabilitaciju nekog iz partizanskog pokreta - objasnio je Dačić.

(D. Z.)