Sporazum Srbije i BiH o izručenju (FOTO)

Ugovorom, koji su potpisali srpski ministar pravde Nikola Selaković i ministar pravde BiH Bariša Čolak, predviđeno je izručenje za krivična dela organizovanog kriminala, ali se ne odnosi na optužene i okrivljene za ratne zločine

Srpski ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković i ministar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak potpisali su u Vladi Srbije Ugovor o izručenju državljana optuženih i osuđenih za krivična dela organizovanog kriminala, korupcije, pranja novca i druga teška krivična dela.

Ugovor se ne odnosi na optužene i okrivljene za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid.

- Ovim sporazumom zaokruženi su svi vidovi pravne saradnje između BiH i Srbije - rekao je Selaković nakon potpisivanja sporazuma.

Prema njegovim rečima, tim dokumentom biće regulisana ekstradicija ne samo stranih državljana već i sopstvenih državljana okrivljenih za krivična dela iz domena organizovanog kriminala, korupcije i pranja novca, za koja je zaprećena zatvorska kazna od najmanje četiri godine.

Pored toga, dokument predviđa i izručenje okrivljenih za teška krivična dela za koja je predviđena kazna od pet godina ili više, dodao je Selaković.

Nakon zaključenja tog dokumenta biće moguće sopstvenog državaljanina izručiti drugoj strani ugovornici, u kojoj se protiv njega vodi krivični postupak ili je osuđen u odsustvu.

U ostalom delu, ugovor sadrži standardna rešenja u pogledu uslova za izručenje koji se tiču visine kazne zbog koje se dozvoljava izručenje (propisana najmanje jednu godinu-izrečena najmanje četiri meseca), traži se obostrana kažnjivost krivičnih dela, da nije nastupila zastara krivičnog gonjenja, odnosno izvršenja kazne, da lice već nije za isto delo osuđeno, zabranjuje se izručenje u slucaju amnestije itd.

(Telegraf.rs / Tanjug)