GUZENBAUER SA VUČIĆEM: Stvaraćemo sliku nove i bolje Srbije!

- Ne mogu da govorim bajke, sve mora da se zasniva na činjenicama. Stvaraćemo sliku nove Srbije koja se bori protiv korupcije, jača institucije, privlači investicije, reformiše se - kaže novi savetnik vicepremijera Srbije

Bivši austrijski kancelar i konsultant nekoliko svetskih kompanija Alfred Guzenbauer stigao je u vladu i u toku je sastanak sa vicepremijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Prvi potpredsednik vlade je rekao da će Guzenbauerov posao kao njegovog savetnika biti da pomogne Srbiji po svim pitanjima, a posebno oko evrointegracija.

On bi, kako kaže Vučić, trebalo da pomogne Srbiji oko nekih međunarodnih konferencija koje će naša zemlja organizovati.

- Njegov posao će biti da pomogne na evropskom putu, poznanstvima i ugledom.Takođe, važno je i što je on Asutrijanac, odnosno što dolazi iz zemlje sa kojom smo imali mnogo tenzija - kazao je Vučić, i dodao da Srbija sada pokazuje drugačiji put.

Pitanje koje mu je bilo postavljeno je i kako se boriti sa vestima sa Kosova koje bacaju drugo svetlo na događaje oko Srbije. Novi savetnik Aleksandra Vučića na to kaže da je tačno da strašni događaji uopšte ne pomažu i da postoji opasnost da se nastave.

- Ali mora se pokazati snaga i ne dozvoliti da se Briselski sporazum uništi bombama. Izveštaji o događajima nisu dobri, ali pitanje je i kako reagujete - da li padate ili ustajete. Ako me pitate šta volim - ne volim vesti koje smo imali. Ali znamo u kakvom se trenutku nalazimo i jasno je da naredne nedelje neće biti medeni mesec. Ali važno je videti ne samo da se dešavaju strašni događaji, nego i da vlada odgovarajuće reaguje - rekao je on.

NISAM VIDOVIT KOLIKO ĆE TRAJATI PREGOVORI SRBIJE S EU!

On kaže i da nije vidovit kada je reč o tome koliko će trajati pregovori s EU, ističući da se treba boriti i sa zamorom od proširenja u EU.

- Moramo da se borimo i sa samom Evropom, a ne samo srpskim integracijama. Bilo bi nefer da Srbija u pregovorima bude tretirana drugačije od ostalih. Ja sam već prilčno star i ne želim duge pregovore, već što kraće moguće - istako je Guzenbauer.

Na pitanje da li je moguće videti rezultate pregovora s EU u boljem životu ljudi, on kaže da uvek kad se postigne neki cilj u pregovorima, to treba da se i objavi.

- Za ljude je najvažnije da oporavimo ekonomiju, investicije i poslove - kad biznis prepozna da pregovori idu dobro, to je dodatni podsticaj za biznis da dođe i investira u Srbiju - objašnjava Guzenbauer.

(Telegraf.rs / Izvor: B92)