PREDVIDELI: CIA najavila i "Oluju"

Američka tajna služba je, kako se navodi, procenjivala da bi Zagreb za glavni napad radije pričekao jesen, ali teške borbe u BiH, posebno oko Bihaća i u Posavini, ili oružane provokacije krajiških Srba mogle bi da podstaknu hrvatsku ofanzivu do sredine leta

CIA je  najavila vojno-policijsku akciju Hrvatske vojske "Oluja" u julu 1995. godine i prezicno" predvidela razvoj događaja u oslobađanju tadašnje SAO Krajina.

Tokom te akcije iz Hrvatske je izbeglo više od 200.000 Srba, dok je više od 2.000 ubijeno ili nestalo.

- Sve veće poverenje Zagreba u svoju vojnu snagu i uverenje da će za reintegraciju područja pod srpskom kontrolom biti potrebna sila najverovatnije će navesti Hrvatsku da ove jeseni pokuša da zauzme veće delove UN-ovih sektora Sever i Jug, ali teške borbe oko Bihaća i u Posavini, kao oružane provokacije krajiških Srba mogle bi izazvati hrvatsku ofenzivu i do sredine leta", piše u dokumentima Posebnog odeljenja CIA-e za Balkan od 21. jula 1995. godine - navodi se u analizi CIA, javila je agencija Hina.

- Kako bi to obezbedila, Hrvatska će pokušati da minimalizuje percepciju 'etničkog čišćenja', ali će joj biti teže nego u sektoru Zapad jer sektori Sever i Jug imaju znatno veći broj srpskog stanovništva....Zagreb već priprema javno opravdanje za vojnu akciju protiv krajiških Srba - napisali su analtiičari američke tajne službe.

CIA navodi da je Hrvatska planirala "brzu" vojnu akciju kako bi glavne ciljeve HV zauzeo u roku od 72 sata.

CIA je tada, kako se navodi, predvidela da bi "borbe dužeg trajanja najverovatnije podstakle Srbiju na umešanost velikih razmera".

- Ali brza, odlučujuća pobeda Hrvatske bi Beograd suočila sa svršenim činom, čime bi podrška 'jugoslovenske' vojske u spašavanju sektora Sever i Jug bila vrlo malo verovatna - zaključuje se u jednom od oko 300 izveštaja CIA-a sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, a koji prenosi Hina.

(Telegraf.rs / Tanjug)