Dačić: Skrining je početak pregovora o članstvu u EU!

- U praktičnom smislu ovo je za nas veliki dan jer je to prvi tehnički sastanak u smislu naših pregovora u članstvu u EU - kaže premijer Srbije

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da današnji skrining označava i tehnički početak pregovora o članstvu u EU i da je to veliki dan za Srbiju.

- U praktičnom smislu ovo je za nas veliki dan, jer je to prvi tehnički sastanak u smislu naših pregovora u članstvu u EU - rekao je Dačić na skupu "Srbija i Nemačka - asimetrična realnost".

On je objasnio da je reč o utvrđivanju usklađenosti našeg zakonodavstva s evropskim po određenim poglavljima i da će narednih godina za svako poglavlje biti započet takav skrining.

U Briselu je danas počeo eksplanatorni skrining, kojim se otvara nova etapa na putu Srbije prema članstvu u Evropskoj uniji.

Reč je o dugotrajnom procesu snimanja stanja kojim se utvrđuje usklađenost pravnog i ekonomskog sistema Srbije sa evropskim standardima, a čime se stvaraju temelji za pregovore o pridruživanju koji treba da počnu najkasnije u januaru sledeće godine.

(Telegraf.rs / Tanjug)