Brisel i Vašington razočarani zbog otkazivanja Prajda

Zbog zabrane Parade ponosa američka ambasada u Beogradu izrazila "veliko razočaranje", dok komesar za proširenje EU Štefan File smatra da su srpske vlasti propustile priliku da pokažu da poštuju temeljna ljudska prava

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrom i komesar EU za proširenje Štefan File izrazili su žaljenje zbog otkazivanje Parade ponosa u Beogradu, a američka ambasada u Srbiji saopštila da je "veoma razočarana" odlukom vlade Srbije da otkaže ovogodišnji skup LGBT aktivista.

- Stvarno mi je žao što Parada ponosa u Beogradu nije dozvoljena - napisala je jutros Malmstrom na svom tviter nalogu dodajući da bi održavanje parade predstavljalo dobru priliku da se pokažu poštovanje i tolerancija. Svoje razočarenje zbog zabrane Parade je, takođe putem tvitera, sinoć izrazio i komesar za proširenje Štefan File, koji je napisao da zabranom propuštena još jedna prilika da se demonstrira poštovanje za osnovna ljudska prava.

Prema njenim rečima, Švedska je istinski naklonjena proširenju EU i iskren je prijatelj Srbije, ali podrška njene zemlje "dolazi uz neke obaveze".

- Srpske vlasti su mogle da naprave ogroman korak ka EU, ali su, umesto toga, i treću godinu zaredom odlučile da se Parada ne održi - zaključila je Ulson.

Goran Miletić, iz Organizacionog odbora Parade ponosa, rekao je da su o odluci o zabrani Prajda saznali od novinara.

- Smatram da, kao organizatori, makar zaslužujemo toliko da budemo obavešteni o ovakvim stvarima. Ali nismo imali nikakvog kontakta pre zabrane niti nas je neko zvao da nas obavesti zvanično o zabrani - rekao je Miletić.

On je najavio da će podneti žalbu Ustavnom sudu i da će se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava.

(Telegraf.rs / Tanjug)