NIKOLIĆ - JOSIPOVIĆ: Hrvatska ne povlači tužbu za genocid! (FOTO)

Predsednik Srbije poručio je da bi povlačenje tužbi uspostavilo potpuni mir između dve države - Ako tužba opstane, moramo reći da smo imali i težih događaja među našim državama i narodima i moramo s time živeti - rekao je predsednik Hrvatske

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da hrvatska vlada još nije donela definitivnu odluku o tome da neće povući tužbu za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde, dok je predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio da bi povlačenje tužbi uspostavilo potpuni mir između dve države.

- S hrvatske strane se očekuju još neke stvari pre konačne odluke - rekao je Josipović, odgovarajući na pitanja novinara na zajedničkoj konferenciji posle sastanka Nikolićem.

Nikolić je prethodno u obraćanju novinarima tokom konferencije u jednom trenutku rekao da je Hrvatska odustala od tužbe za genocid.

- Ako tužba opstane, moramo reći da smo imali i težih događaja među našim državama i narodima i moramo s time živeti - rekao je Josipović, priznajući da tužbe za genocid mogu opterećivati odnose dve zemlje, ali je napomenuo da će pred sudom biti izneto mnogo istorijskih fakata koje "neće biti dobro čuti".

- Pitanje granica ne može ostati zauvek otvoreno - poručio je Josipović, dodavši da Hrvatska nije zadovoljna ni načinom na koji se razrešava pitanje sukcesije.

Pomenuo je i da slične probleme kakve ima srpska manjina u Hrvatskoj, a o čemu je govorio Nikolić, ima i hrvatska manjina u Srbiji, ali i je posebno ukazao da je problem izbeglica zajednički.

Navodeći da je mali broj izbeglih iz Hrvatske u Srbiji, ali i da ima 40.000 Hrvata koji su izbegli iz Srbije i većinom se nisu vratili, Josipović je istakao da, osim što su se on i Nikolić "potužili jedan drugom za ono što nas tišti, možemo biti zadovoljni jer je napravljen napredak u brojnim segmentima, što je znak optimizma da i Sribja i Hrvatska mogu bolje".

Josipović, koji se danas prvi put zvanično sastao sa Nikolićem, naveo je kao dobre pripereme saradnju u oblasti pravosuđa, u progonu ratnih zločinaca, borbi protiv organizovanog i prekograničnog kriminala.

Hrvatski predsednik konstatovao je i da život trenutno ide ispred politike jer su odnosi privrednika, naučnika, umetnika i sportista dve zemlje na višem nivou.

(Telegraf.rs / Tanjug)