PRVI PORAZ SLOBE: Na današnji dan pre 17 godina opozicija je prvi put pobedila! (VIDEO)

Tog 17. oktobra 1996. koalicija SPS-JUL doživela je prvi poraz na izborima od uvođenja višestranačkog sistema, posle čega su usledile demonstracije i priznanje izbornih rezultata od strane režima

DAN KADA JE OPOZICIJA U SRBIJI PRVI PUT TRIJUMFOVALA! Danas se navršava 17 godina otkako je srpska opozicija od uvođenja višestranačkog političkog sistema 1990. prvi put pobedila na izborima Slobodana Miloševića i njegovu koaliciju SPS-JUL.

Posle toga je usledilo donošenje čuvenog lex specialisa, kao i kasnije skidanje zvezde petokrake sa Skupštine grada Beograda. Koaliciju Zajedno tada su predvodili Zoran Đinđić, Vuk Drašković, Vesna Pešić i Vojislav Koštunica.

U drugom krugu lokalnih izbora u Srbiji 1996. koalicija opozicionih partija pobedila je u najvećem broju velikih gradova, uključujući Beograd, Niš, Novi Sad i Kragujevac. Pokušaj vlasti da falsifikuje izborne rezultate izazvao je tromesečne masovne građanske proteste, posle čega je donet lex specialis.

Da su do tada neprikosnovenom vladaru Srbije Slobodanu Miloševiću građani prvi put u velikom broju počeli da okreću leđa, bilo je jasno kada je 17. novembra 1996. uveče, u sedištu Socijalističke partije Srbije, posle prve konferencije za novinare, saopšteno da rezultati stižu sporo i da će novi rezultati biti saopšteni tek sutra.

Policija je 26. decembra zabranila protestne šetnje centralnim beogradskim ulicama. Kordoni policije od tada su svakodnevno na ulicama Beograda. Jedan od najžešćih obračuna policije s demonstrantima bio je u noći između 2. i 3. februara, na prilazu Brankovom mostu. Policija je tada upotrebila i vodene topove, iako je temperatura bila ispod nule.

Specijalni zakon, lex specialis, čije je usvajanje tražio Slobodan Milošević, stupio je na snagu u februaru 1997. Tim zakonom priznata je pobeda opozicije na lokalnim izborima u Beogradu i drugim gradovima na osnovu nalaza misije OEBS-a.

Istog dana lideri Zajedno potpisali su dva sporazuma, kojima su dogovoreni učvršćivanje koalicije, zajednički nastup na predsedničkim i republičkim izborima 1997. godine i sprovođenje odluka prethodnog sporazuma o podeli mandata na lokalnim izborima.

Za predsednika Skupštine grada Beograda 21. februara 1997. izabran je Zoran Đinđić. On je smenjen 30. septembra iste godine, po raspadu koalicije Zajedno, posle čega je DS prešao u opoziciju u Beogradu.

(D. Z.)