ŠTA ČEKA SRBE NAKON IZBORA? Borba za ostvarenje sna i formiranje ZSO

Srpski političari i Vlada Srbije očekuju da će Srbi masovno izaći na kosovske izbore 3. novembra i da će nakon njih biti formirana ZSO kao jak instrument u rukama Beograda

Izbori na KiM zakazani za 3. novembar sudbonosni su po status Srba u južnoj srpskoj pokrajini i ključan su preduslov za stvaranje Zajednice srpske opštine (ZSO) kao jedinog mehanizma pomoću koga će država Srbija moći da nastavi pomoć i finansiranje svojih građana na Kosovu.

Premijer Srbije Ivica Dačić za Telegraf kaže da očekuje da Srbi izađu na izbore i tako se izbore za svoja prava.

- Očekujem da će Srbi dati šansu državi da nastavi da im pomaže - poručuje premijer Srbije.

On dodaje da se u Briselu još uvek vode razgovori o statusno neutralnom izbornom materijalu i da očekuje da će Brisel uložiti svoj autoritet kako bi Priština ispunila sve obaveze iz Briselskog sporazuma u vezi izbornog procesa i samih izbora.

- Ukoliko Priština ne ispuni svoje obaveze Vlada Republike Srbije treba da preispita svoju odluku upućenu Srbima o izlasku na izbore - zaključuje Pantić.

EU ĆE FINANSIRATI RAZVOJ SRPSKIH OPŠTINA!

Iz EU, a pred izbore stigla je još jedna dobra vest za sve Srbe na Kosovu, a to je da je ustanovljen poseban fond za razvoj srpskih opština na Kosovu, a prva tranša iznosi 15 miliona evra, saopštila je danas Evropska komisija.

"Ovaj specijalni pretpristupni program namenjen je opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom širom Kosova, a posebno onima na severu", stoji u saopštenju EK.

Komisija je za početak odvojila sredstva za razvoj opštinske infrastrukture, javne uprave, opštinskog i ruralnog razvoja i zaštitu okoline, dok će eventualna dodatna sredstva biti odobrena nakon procene tekućih potreba, poručuju iz Brisela.

"Ova suma ne ulazi u redovnih 60 do 70 miliona evra, koliko Kosovo godišnje dobija iz pretpristupnih (IPA) fondova", piše u saopštenju.

(D. Z. - S. S.)