STRAH ZA ŽIVOT UTICAO NA IZBORE: Srbima sa severa KiM pretili kriminalci

Slabu izlaznost na lokalne izbore Srba sa severa Kosova političari ne tumače kao bojkot države, već kao strah glasača za svoju bezbednost. Takođe, jedan broj građana nije shvatio ozbiljnost ovih izbora, smatraju političari i analitičari

Pored incidenta u Kosovskoj Mitrovici, lokalne izbore na severu Kosova pratila je i slaba izlaznost Srba iz tog dela pokrajne. Dok jedan deo političke javnosti veruje da je takva izlaznost posledica zastrašivanja koja su vršena mesecima ranije, većina ih je saglasna u tome da deo Srba nije shvatio ozbiljnost ovih izbora. 

Kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice na listi GI Srpska Krstimir Pantić ne slaže se sa kvalifikacijom da "građani na severu pokrajine nisu poslušali svoju vladu u Beogradu".

- Volja građana za izlazak na izbore je postojala, ali nisu bili ispunjeni elementarni uslovi da Srbi izađu na birališta, međunarodna zajednica nije do kraja ispunila Briselski sporazum u onom obliku u kome je dogovoren, izborni materijal nije bio statusno neutralan, građanima nisu bili obezbeđeni uslovi za slobodno i demokratsko izražavanje volje - rekao je Pantić.

Uhapšen zbog ometanja izbornog procesa

Regionalni šef Operative Kosovske policije sever Željko Bojić potvrdio je za Telegraf da je u jutarnjim časovima priveden P. G. (36).

- Ovom licu je određen policijski pritvor u trajanju od 48 sati pod sumnjom da je počinio krivično delo pretnje i ometanje procesa glasanja - rekao je Bojić.

On je dodao da privedeno lice nije sa teritorije Kosova.

(M. B. / S. S.)