Američke starešine povučene sa Kosova zbog zlostavljanja

"Ovo je jedna od poruka koju ističem kao 'prelomnu tačku' - dobre starešine ne prave ovakvu vrstu s*nja", istakao je Hertling, komandant američke vojske u Evropi

Desetak starešina Američke nacionalne garde, raspoređenih u Mirovnoj misiji na Kosovu, povučeni su iz vojne jedinice zbog pokrenute istrage o zlostavljanju novopridošlih mlađih vojnika, izjavio je komandant američke vojske u Evropi (USAREUR).

- Svi povučeni su podoficiri i oficiri. Za sada ih ima ukupno 17, potvrdio je juče komandant američke vojske u Evropi, general-potpukovnik Mark Hertling, u intervjuu za američki list Stars end strajps.

Hertling je naveo da su neki počinili teža krivična dela od drugih, ali je odbio da saopšti više detalja o kakvoj se vrsti zlostavljanja radi. On je samo naveo da je istraga u toku i da se očekuju njeni rezultati u cilju podizanja optužnica u roku od nedelju dana.

Prema njegovim rečima mnogi od problema su proizašli iz "prekomernih fizičkih zahteva" prema vojnicima. Među povučenim starešina sa Kosova je i komandant jedinice Trećeg eskadrona Džordžije, 108. Konjičkog puka.

"Bilo je nekoliko starešina u jedinici koji su više doprineli zlostavljanju od ostalih. To je loša vest za grupu starešina koji rade u suprotnosti s našim vrednostima, mada je ovo jedna od poruka koju ističem kao ''prelomnu tačku'' - dobre starešine ne prave ovakvu vrstu sranja", istakao je Hertling.

USAREUR je pokrenuo istragu početkom februara, pošto je prijavu podneo redov u jedinici koji je prijavio da postoji "neprijateljsko radno okruženje", a vojni istražitelji otkrili da postoje široko rasprostranjeni problemi u toj jedinici na Kosovu, naveo je američki list.

(Izvor: Tanjug)