Ružić: Nemačka dala jasnu podršku Srbiji na putu ka EU

- Jasna je poruka nemačkih partnera da ne žele pregovarački okvir koji će otežati put Srbije ka EU, i to je ono oko čega smo se složili - kaže ministar bez portfelja zadužen za evrointegracije Srbije

Ministar bez portfelja zadužen za proces evrointegracija Branko Ružić na kraju zvanične posete Berlinu rekao je da je dobio jasnu podršku Nemačke na evropskom putu Srbije i da ne očekuje bilo kakve prepreke održavanju prve međuvladine konferencije u pregovorima Srbije i EU.

- Dobili smo jasnu poruku da se očekuje međuvladina konferencija nakon usvajanja pregovaračkog okvira, a da li će to biti u decembru ili januaru, to je u smislu vremenskog okvira manje važno. Ni na koji način nismo shvatili da postoji bilo kakvo nezadovoljstvo kad je reč o našoj privrženosti primeni Briselskog sporazuma - rekao je Ružić Tanjugu.

Nemačka, kako je objasnio, ne dovodi u pitanje članstvo Srbije u EU i ne želi da na bilo koji način taj put otežava.

- Jasna je poruka nemačkih partnera da ne žele pregovarački okvir koji će otežati put Srbije ka EU, i to je ono oko čega smo se složili. Takođe, žele i reformisanu Srbiju i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, a naravno smatram da smo i tu komplementarni jer se to poklapa sa strateškom politikom koju Vlada Srbije vodi - objasnio je Ružić.

Ružić i Miščević su se u Berlinu sastali sa državnom sekretarkom u Ministarstvu spoljnih poslova Emili Haber, izaslanikom Ministarstva spoljnih poslova Nemačke za evropska pitanja i politiku proširenja EU Piterom Šofom, kao i izaslanikom za jugoistočnu Evropu i Tursku Ernestom Reičelom i savetnikom kancelara za evropske poslove Nikolausom Majer-Landrutom.

U Bundestagu, Ružić i Miščević sastali su se sa Andreasom Šokenhofom iz stranke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i sa predsedavajućim Komiteta za evropske poslove Gunterom Krišbaumom i učestvovali u diskusiji u organizaciji Bundestaga na temu evropskih integracija.

(Telegraf.rs / Tanjug)