Srbija ima jake dokaze protiv Hrvatske u Hagu!

- Konačnu presudu ne treba očekivati pre kraja 2014. ili početka 2015. Četiri su moguća ishoda: da sud presudi da je bilo genocida na jednoj ili drugoj strani, da su Srbija i Hrvatska počinile genocid ili da genocida nije bilo - kaže šef srpskog pravnog tima pred Međunarodnim sudom pravde (MSP)

Šef srpskog pravnog tima pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Hagu Saša Obradović izjavio je da su moguća četiri ishoda, pa i povlačenje tužbi Beograda i Zagreba za genocid i da srpski pravni tim, koji će činiti oko 12 članova, ima jaku argumentaciju protiv tužbe Hrvatske.

Moguća su četiri ishoda - da sud presudi da je bilo genocida na jednoj ili drugoj strani, da su Srbija i Hrvatska počinile genocid ili da genocida nije bilo, smatra Obradović.

- Teško je unapred govoriti o ishodu procesa koji Srbija i Hrvatska vode pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu u slučaju međusobnih optužbi za genocid, ali mogu da garantujem da će naš pravni tim izneti jaku argumentaciju, na visoko profesionalnom nivou - rekao je Obradović u intervjuu "Novostima".

Usmena rasprava, zakazana za 3. mart sledeće godine, najverovatnije će trajati oko mesec dana, a obe strane su spremile hiljade stranica materijala i mnogobrojne svedoke.

Obradović je rekao da će srpski pravni tim imati dvanaestak članova, koji će biti na usmenoj raspravi.

- Naša priprema za usmenu raspravu traje već godinama. Tu su profesor Vilijam Šabas, jedan od vodećih stručnjaka u pravnom tumačenju genocida, prof. Andreas Cimerman, koji je bio sa nama i u procesu sa BiH i oko Kosova, advokati Vejn Džordaš, savetnik za unakrsno ispitivanje svedoka, i Novak Lukić koji je bio branilac Momčila Perišića i Veselina Šljivančanina - objasnio je on.

(Telegraf.rs / Tanjug)