Pregovori s EU počinju 20. decembra?

Spekulacije su da bi nemačka vlada mogla dati ovlašćenje Angeli Merkel da u četvrtak, 19. decembra, da "zeleno svetlo" za početak pregovora ukoliko drugi krug izbora na Kosovu i Metohiji prođe bez incidenata i neregularnosti

Početak pristupnih pregovora Srbije Evropskoj uniji načelno je određen za 20. decembar u Briselu.

Beogradu je signalizirano da će "zeleno svetlo" dobiti u decembru i sugerisano da započne pripreme za zvaničan početak pregovora i usaglasi sastav delegacije koja će putovati u Brisel, pišu "Novosti".

Premijer Srbije Ivica Dačić, ministar za EU Branko Ružić i šef pregovaračkog tima Tanja Miščević pregovaraće u ime Srbije. Briselski pregovarači biće litvanski ministar spoljnih poslova Linas Linkevičijus, evropski komesar za proširenje Štefan File i šef diplomatije Ketrin Ešton.

Ministar Ružić potvrdio je da je Srbija dobila uveravanja da su velike šanse da odluka Evropskog saveta bude pozitivna.

Marko Đurić, savetnik predsednika republike, koji boravi u Velikoj Britaniji, izjavio je da britanski zvaničnici izuzetno cene i smatraju pozitivnim aktivnu ulogu Beograda u dijalogu sa Prištinom.

- Nema nikakve sumnje da u ovoj zemlji, u kojoj brojni političari imaju nešto skeptičniji odnos prema EU, naša država uživa podršku za nastavak i ubrzani tok evrointegracija. Srbija je poslala poruku da, iako je dijalog Beograda i Prištine važno pitanje, ništa manje nije važno ni pitanje podrške unutrašnjim reformama - rekao je Đurić.

(Telegraf.rs / Izvor: Novosti)