EKSKLUZIVNO: Nikolić dobitnik Tesline nagrade

Predsednik Srbije dobitnik je nagrade naučne Fondacije "Nikola Tesla" zbog njegovog svesrdnog zalaganja i pokroviteljstva obnavljanja čuvene Tesline laboratorije "Wardenclyffe", saznaje Telegraf

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić dobitnik je nagrade "Tesla Spirit Award", koju će Fondacija "Nikola Tesla" prvi put dodeliti za najznačajniji doprinos isticanju lika i dela srpskog naučnika na gala večeri u u svečanoj sali hotela "Njujorker", ekskluzivno saznaje Telegraf.rs!

Fondacija "Nikola Tesla" na gala večeri u svečanoj sali hotela "Njujorker", baš u sali u kojoj je Tesla pre više od pedeset godina slavio svoj rođendan, dodeliće nagradu godine za doprinos isticanju lika i dela srpskog naučnika, a ona će biti uručena predsedniku Srbije za njegovo zalaganje i pokroviteljstvo obnavljanja čuvene Tesline laboratorije "Wardenclyffe" na Long Ajlendu.

Na gala večeri poseban omaž velikom naučniku prirediće srpski roker Momčilo Bajagić Bajaga, i to baš u hotelu u kojem je Tesla proveo poslednjih deset godina svog života i preminuo 7. januara 1943. godine.

Govornici na ovoj konferenciji između ostalog biće: profesor Filip Boldvin, dr Vladimir Vujačić, kao i eminentni stručnjaci iz svojih oblasti, Brajan Jecer, Rejčel Z. Miler.

Druga konferencija povodom 70­-godišnjice od smrti naučnika i jednog od najvećih svetskih pronalazača Nikole Tesle pod nazivom "Uvođenje Teslinog lika i dela u nastavni program" biće održana 11. januara pod pokroviteljstvom naučne Fondacije "Nikola Tesla" i hotela "Njujorker".

U okviru konferencije biće održana predavanja, prezentacije, diskusije i dokumentovani dokazi o rastućem interesovanju za velikog naučnika i pronalazača s posebnim akcentom na plan uvođenja Teslinog lika i dela u školske nastavne programe i planove širom SAD i sveta.

Pored toga, jedan od ciljeva svakako je i okupljanje svetskih umova, naučnika, inženjera, preduzetnika iz oblasti alternativne energije, stručnjaka za inovacije, umetnika, pisaca i velikih broja Teslinih poštovalaca.

(Darko Zlojutro)