ĐILAS PREŽIVEO: Usvojen izveštaj, 274 glasalo za, 127 protiv

Glavni odbor Demokratske stranke usvojio je izveštaj Dragana Đilasa o radu stranke. Izveštaj je podržalo 274 članova GO DS, protiv je glasalo 127, dok je deset članova bilo uzdržano

Nakon što je rasprava na sednici Glavnog Odbora Demokratske stranke (DS) završena glasalo se o izveštaju predsednika DS Dragana Đilasa o radu stranke. Izveštaj je usvojen sa 274 glasova za i 127 glasova protiv. Sednica je održana u Novom Sadu, a počela je  minutom ćutanja za nedavno preminulog akademika Ljubomira Tadića.

Zasedanje glavnog odbora, kao i rasparav trajali su više od osam sati, a za to vreme prisutnima se obrati veliki broj članova ove stranke. 

Na samom početku sednice GO lider novosadskih demokrata Bojan Pajtić pozvao na jedinstvo stranke i rekao da "ko sad želi da se stranka opredeljuje želi zapravo što gori rezultat stranke da bi to iskoristio u lične svrhe".

Nakon njega, prisutnima se obratio i počasni predsednik DS-a Boris Tadić koji je otvoreno rekao  da ko glasa za Đilasa glasa za loš izveštaj. On je rekao da ako Đilas ostane na čelu stranke da će u roku od tri do šest meseci pasti i Vlada Vojvodine. Tadić je tada ocenio da je današnja sednica GO veoma važna jer treba da se glasa o budućnosti stranke.

- Ako je popularnost stranke na nivou od 10 odsto, onda treba da se zapitamo kakva nam je budućnost - poručio je Tadić. On je rekao da se zbog svoje finansijske situacije preselio i da sada živi "na selu".

- Nahuškali ste portparola (Aleksandru Jerkov) da me napada u medijima - rekao je Tadić i dodao da bi voleo da jednog dana uporede račune ko je šta uradio.

- Gospodo delegati vi ćete davanjem podrške za izveštaj se opredeliti da li ste za Đilasa ili mene. I da li Đilas ili ja imamo kapacitet da stranka krene u izbornu trku - rekao je on.

Boris Tadić napao Đilasa i Borka Stefanovića da ne može da se preti onima koji nisu za izveštaj. "To nije demokratija", rekao je Tadić.

- I pre prošlih izbora sam rekao da Dragan Đilas nema kapacitet da vodi DS. Nemam ništa lično protiv tebe ali to sam mislio i kad si izabran i sada - rekao je Tadić obraćajući se Đilasu.

Tadić je potom napao i Bojana Pajtića da preti otpuštanjem u pokrajinskoj vladi ako se ne glasa za predlog.

- Znam šta sam radio 14 meseci. Znam da sam pravio greške. A vi koji drugačije mislite imaćete svoju priliku na zatvorenoj sednici - poručio je Đilas.

- Nije DS samo vi koji sedite ovde već stotine hiljada onih koji glasaju za nas - rekao je Đilas obraćajući se članovima Glavnog odbora.

- Neke stvari nismo pre godinu dana pričali a možda je trebalo. Ovo nije obična stranka a nije ni obična sednica GO. Moramo da se izjasnimo kakvu stranku želčimo. DS mora da bude lider ili u državi ili u opoziciji, ništa manje i ništa više - rekao je Dragan Đilas.

Članovi Glavnog odbora DS su uoči zasedanja dobijali sms poruke u kojima su ih dve suprostavljene strane pozivale da ih podrže. U porukama jedna strana poziva da Glavni odbor DS ne usvoji izveštaj predsednika stranke Dragana Đilasa o radu dok druga poziva na podršku Đilasu i upozorava da ne treba voditi unutarstranačke bitke u predizborno vreme.

Dragan Šutanovac je tokom svog obraćanja kritikovao i Tadića i Đilasa ali je potvrdio da će i pored svih primedbi koje ima na rukovodstvo stranke glasati za Đilasov izveštaj.

- Borise nisi hteo da rušiš Đilasa u maju prošle godine, a sada pred izbore hoćeš. To nije u interesu stranke - poručio je Šutanovac i dodao: "Sami sebe razdiremo svih proteklih meseci. Suština je imamo li mi ljude za promene i koji su to naši ljudi?".

Vida Ognjenović je toko zasedanja GO DS-a ocenila da inicijativa za smenu Đilasa u ovom trenutku predstavlja pokušaj da DS sam sebi zabode nož u stomak, i apelovala da se smire strasti i sačeka vreme za diskusiju posle gradskih izbora u Beogradu.

Prisutnima se obratio i Miki Rakić, potpredsednik DS koji je rekao da su mnogi danas govorili, ali da niko ništa nije rekao i predložio.

- Niko osim Mićunovića ništa nije predložio. I ako neko misli da može Krkobabić da ga spase u Beogradu isto je kao što neko misli da može Pastor da te spase u Vojvodini. E pa ne može ni Pastor ni Krkobabić - rekao je Rakić.

Miki Rakić je poručio i da se "ne može sa Pastorom pisati novi statut, nego sa onim ko ima većinu u skupštini". Na to je odgovorio Goran Ješić, da će se "statut pisati u Novom Sadu" i dodao da nikada nije nudio DS Vučiću već da je tražio pragmatično rešenje.

Zamenik šefa poslaničkog kluba Demokratske stranke u republičkom parlamentu, Janko Veselinović, istakao je da u Đilasovom izveštaju nije ni bilo reči o radu stranke.

- Tokom izjašnjavanja odbora, 1.800 članova je reklo da stanje u stranci ne valja. Inicijativu o smeni Đilasa podržali su iz Vojvodine: Sombor, Zrenjanin, Odžaci, Subotica. Glavni odbor je trebalo da bude zakaza još pre mesec dana, ali se namerno odlagao - rekao je Veselinović.

Goran Bogdanović, predsednik pokrajinskog odbora DS i bivši ministar za KIM, rekao je da neće podržati izveštaj aktuelnog lidera Dragana Đilasa i pozvao članove Glavnog odbora da danas razreše dilemu.

Marko Đurišić, sekretar predsedništva DS, rekao je da neće glasati za izveštaj Đilasa i poručio je da se politika ne vodi kroz medije već kroz organe stranke.

Doktor Mladen Erceg, predsednik odbora u Zemunu rekao je da DS treba da bude vodeća demokratska snaga u zemlji. "Ako ne dođe do promene rukovodstva, rezultati izbora će biti poražavajući", naglasio je Erceg.

Takođe za promene u stranci je i Aleksandar Senić, član predsedništva DS i poslanik u skupštini Srbije.

"Zabrinut sam, bez promena nećemo ostvariti rezultat na izborima i bez promena nećemo biti lider ni u vlasti ni u opoziciji", rekao je Senić.

Pred sam kraj rasprave članovima Glavnog odbora obratio se Boris Tadić rečima: "Moj predlog je Dragane da se povučeš s mesta predsednika stranke. Ne čekaj da propadneš na izborima pa da onda budeš smenjen".

(Telegraf.rs)