KONAČNO: Srbija dobija status kandidata!

Ministri spoljnih poslova Evropske unije preporučiće Evropskom savetu da u četvrtak dodeli Srbiji status kandidata. Karl Bilt na svom Tviter nalogu već čestitao našoj zemlji. Najveću prepreku predstavljali Rumuni

Ministri spoljnih poslova Evropske unije odlučili su danas, posle više od šest sati debate, da preporuče Evropskom savetu da u četvrtak dodeli Srbiji status kandidata, saopšteno je u Briselu.

Time je odluka praktično prepuštena Savetu EU, kako je to ranije danas kao mogućnost pomenuo i šef Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Od ukupno 27 članica, 26 njih, uključujući i Nemačku, bile su za davanje zelenog svetla Srbiji, a iznenađenje je tvrd stav koji je Rumunija danas zauzela zbog pitanja vlaške manjine u Srbiji. Rumuni su tražili da se u konačni zaključak unese stavka o položaju vlaške manjine u Srbiji, što je najviše revoltiralo Nemce. Iako je taj zahtev ispunjen, Rumuni su još uvek nezadovoljni formulacijom teksta zaključka.

Šefovi diplomatija EU podsetili su na mišljenje Evropske komisije iz oktobra 2011. o zahtevu Srbije za članstvo i zaključcima Evropskog Saveta od 5. decembra 2011. Ministri smatraju da Srbija napreduje u sporovođenju sporazuma potpisanih sa Prištinom, kao i da je omogućila Euleksu i Kforu da sprovode svoje mandate.

"U svetlu tog ispitivanja, Savet preporučuje da se Srbiji dodeli status kandidata i očekuje potvrdu ove odluke na martovskom zasedanju Evropskog saveta", piše u zaključku sa današnje sednice.

Među prvima od svetskih zavničnika preporuku za kandidaturu građanima Srbije čestitao je ministar inostranih poslova Švedske Karl Bilt kratkom porukom na društvenoj mreži Tviter: "Čestitam".

On je kao nedostojanstveno ocenio pokretanje pitanja koja nisu tema sastanka i to u trenutku "kada pokušavamo da pokrenemo Srbiju i Kosovo napred".

"Nedostatak evropskog duha", napisao je Bilt.

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej rekao je posle sastanka sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem u Briselu da je Srbija ispunila sve uslove za status kandidata i najavio da će to pitanje izneti 1. marta i 2. marta na samitu Evropskog saveta, i izrazio nadu da će Srbija nastaviti da podržava regionalnu saradnju i dobrosusedske odnose na zapadnom Balkanu.

Vamen: Srbija se vraća u evropsku porodicu

Danski ministar za Evropu Nikolaj Vamen na završetku zasedanja šefova diplomatija EU izjavio je da je postignut dogovor oko toga da je Srbija ispunila merila i da je, s njegovog gledišta, "Srbija sada na tački povratka u evropsku porodicu", i dodao  da je otvoreno novo poglavlje u odnosima EU i Srbije, te da je to potvrda nastavka politika prijema novih članca u EU.

- Biće, naravno, rasprave idućih dana, ali je bitno što smo mi, i to sve države-članice EU, uspeli da preporučimo odobravanje statusa kandidata za članstvo Srbiji -  je Vamen.

Kacin: Pregovori o članstvu Srbije u EU što pre

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin rekao je da Srbija ima kapaciteta da postigne značajan napredak i da bi trebalo da osigura brzo otvaranje pregovora o članstvu u EU. On je ocenio da se Srbija uporno borila za status kandidata i da taj status u potpunosti zaslužuje.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović izrazio je podršku Srbiji da dobije status kandidata za člana EU. Milanović je na predavanju na univerzitetu u Mostaru rekao i da je strateški interes Hrvatske ulazak Bosne i Hercegovine u EU.

 

 

(Telegraf.rs/agencije)