Nikolić: Srbija nikada neće zaboraviti zločine Holokausta! (FOTO)

- Ponosni smo na našu antifašističku tradiciju, doprinos slamanju fašizma i nacizma u Drugom svetskom ratu i nećemo dopustiti reviziju istorije - rekao je predsednik Srbije

Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta obeležen je centralnom državnom komemoracijom na Starom sajmištu, uz poruku predsednika Srbije Tomislava Nikolića da takvi zločini nikada više ne smeju da se ponove.

- Ponosni smo na našu antifašističku tradiciju, doprinos slamanju fašizma i nacizma u Drugom svetskom ratu i nećemo dopustiti reviziju istorije i relativizaciju ratnih zločina - istakao je predsednik Nikolić, koji je predvodio centralnu državnu komemorativnu ceremoniju kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu, koji se nalazi u okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom sajmištu na Novom Beogradu.

Položivši venac, uz vojne i državne počasti, predsednik Nikolić je poručio da kao što je jevrejski narod bio predmet stigmatizovanja, tako pojedini istoričari i političari danas potpomognuti medijima pokušavaju da bace ljagu na ceo srpski narod i krivicu za Prvi svetski rat neargumentovano pokušavaju da svale na Srbiju.

- Danas više nema ozbiljnih istraživanja i studija srpske istorije u Prvom pa i u Drugom svetskom ratu. Pozivaju nas da se ostavimo istorije, da je zaboravimo i da se okrenemo budućnosti, ali ne treba to da uradimo jer bez nje nema budućnosti, ne znamo ko smo i ne možemo da gradimo budućnost - zaključio je predsednik Srbije.

Centralnoj državnoj ceremoniji odavanja počasti prisustvovali su ministri Vlade Srbije, među kojima ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić, ministarka za energetiku Zorana Mihjalović, ministar za kulturu i informisanje Ivan Tasovac, predstavnici Grada Beograda, veliki broj predstavnika diplomatskog kora, preživeli holokausta, potomci žrtava, nekadašnji zatočenici logora smrti u Drugom svetskom ratu, predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije, Nacionalnog saveta Romske Nacionalne manjine, udruženja i građani.

U Srbiji se danas brojnim manifestacijama obeležava Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta, ustanovile su ga 1. novembra 2005. godine Ujedinjene nacije, a u spomen na 27. januar 1945. godine kada su trupe Crvene armije oslobodile logor smrti "Aušvic-Birkenau".

(D. Z.)