Tadić o kandidaturi: Još nije gotovo!

Predsednik Srbije upozorava na mogućnost da Evropski savet poništi preporuku šefova diplomatija EU. Reakcije državnih i partijskih funkcionera uglavnom pozitivne, kao da je Srbija već postala kandidat

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da postoji mogućnost da se poništi preporuka ministara spoljnih poslova EU da se na predstojećem samitu šefova država članica 1. marta Srbiji dodeli status kandidata za članstvo u EU.

- Nismo dobili sve što smo očekivali, danas je bilo moguće da ministri odluče da Srbija, ne samo da ispunjava sve uslove, već i da zaslužuje status kandidata - smatra Tadić.

- Nikada nije gotovo dok nije gotovo. Moja poruka je: Polako! Čekamo četvrtak i petak - poručio je predsednik građanima.

Tadić je uveren da bi Srbija da nije problema vezanih za Kosovo i Metohiju danas već pregovarala o članstvu u EU, što je sledeći korak nakon dobijanja statusa kandidata.

- Ovo je test za politiku: i Evropa i Kosovo - ali uveren sam da nemamo drugu moućnost, moramo da brinemo o našim građanima, da doprinosimo politici pomirenja i da se krećemo ka EU. Imajući u vidu nivo reformi do sada, Srbija zaslužuje pristup, jer je jedino pitanje: Kosovo. Ali, reformi nikada nije dovoljno - rekao je Tadić.

Cvetković: Kruna rada vlade

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica ocenio je da Srbija nema nikakve koristi od dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU i da bi trebalo da se okrene svojim interesima i stavi tačku na evropske integracije.

- Ako zaista hoćemo da idemo napred, da pokrenemo privredu, da unesemo stabilnost u zemlju, ako hoćemo normalan život, normalan razvoj Srbije, što znači i povratak dostojanstva i nacionalnog samopoštovanja, onda Srbija treba da se okrene sebi, da se okrene svojim interesima i stavi tačku na evropske integracije koje predstavljaju samourušavanje Srbije - rekao je Koštunica.

Koštunica tvrdi da je vlast "priznala da na našoj teritoriji postoji država Kosovo sa zvezdicom", a da je EU zbog toga nagradila vlast u Srbiji da "može na izborima da maše kandidaturom".

(M. S.)