Evo šta srpski političari poklanjaju svojim damama za 8. mart!

Pitali smo naše političke funkcionere šta će pokloniti ženama za Osmi mart, kao i da li praznuju taj dan

Međunarodni dan žena Srbija je prvi put obeležila 1914. godine i od tada taj dan pripadnici muškog pola svoje dame obraduju cvetom, parfemom, romantičnim izletom ili ručkom, a Telegraf.rs vam otkriva čime će svoje supruge, ćerke, tašte i dame iz stranke iznenaditi političari za njihov praznik 8. mart!

Dan žena ili kako ga kolokvijalno nazivamo 8. mart, predstavlja dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. Iako je taj datum u današnje vreme donekle izgubio na svom pravom značaju i postao "drugorazredni praznik", svakako je važno podsetiti na njegov značaj i činjenicu da su se radnice u Njujorku, zaposlene u fabrici za proizvodnju tekstila, pobunile 8. marta 1857. zbog nehumanih uslova rada i niskih primanja. Iako je njihov protest ugušen, važno je to što je podstakao formiranje prvog ženskog sindikata.

Na drugoj međunarodnoj konferenciji žena socijalistkinja u Kopenhagenu 1910, na inicijativu Klare Cetkin, odlučeno je da se svake godine organizuje Međunarodni dan žena i da se slavi kao uspomena na velike demonstracije žena u Americi pod parolom borbe za opšte pravo glasa. Međutim, pored jednakosti sa muškarcima i prava glasa, žene su započele borbu za opštu zastupljenost i vidljivost u javnom životu, što dobija istaknuto mesto tokom Prvog svetskog rata, kada su njihovi protesti protiv nasilja i uzaludnog prolivanja krvi postali zapaženi i svrstani u posebne zahteve ženske borbe.

undefined

U Srbiji su socijaldemokratkinje u organu Jednakost obeležile 8.mart 1911. godine, a prva proslava Dana žena održana je u Beogradu, u Narodnom domu 1914. godine.

Iako se još od perioda SFRJ podržava prisustvo žena u javnom životu, i iako je došlo do poboljšanja, može se slobodno reći da do potpune ravnopravnosti nije došlo, čega su svesni i političari u Srbiji, koji su trenutno okupirani političkom kampanjom i borbom da povedu Srbiju i njene građane i građanke ka boljoj budućnosti.

Pitali smo naše političke funkcionere šta će pokloniti ženama za 8. mart i evo šta su nam odgovorili!

Šef poslaničkog kluba SNS-a, Zoran Babić, koji kako kaže, pored dve kćerke, majke i supruge svakodnevno "uživa u matrijarhatu" i trudi se da dragim ženskim osobama konstantno poklanja pažnju.

- Kod mene je u kući 8. mart svaki dan. Trudim se da dragim ženskim osobama poklanjam svakodnevnu pažnju, koju one znaju i da vrate. Međunarodni praznik žena ćemo, svakako, obeležiti zajedničkim ručkom, a ja ću im pokloniti cveće i po neku sitnicu od kozmetike - rekao je on.

I dok je šef poslaničkog kluba SNS-a pripremio poklone za dame, funkcioner PUPS-a, Momo Čolaković se vodi politikom "nek dame biraju".

- Svojim najdražim damama - supruzi, kćerki i snaji sam ostavio da same izaberu šta ću im pokloniti, jer želim da ih ispunjenjem želja učinim srećnim i nasmejanim. Svakako ću i svojoj dragoj sestri kupiti poklon, a i koleginicama iz poslaničkog kluba smo kao poklon pripremili cveće - rekao je Čolaković.

Potpredsednik SVM-a Balint Pastor kaže da mu je jako žao što zbog obaveza u kampanji neće biti pored svoje supruge 8. marta.

- Praznik žena pada u nezgodno vreme kada obilazimo gradove i mesta, a u sklopu je izborne kampanje, pa nažalost neću moći suprugu da izvedem na večeru, ali ću biti sa damama iz stranke. Zbog toga ovog puta neću kupovati ništa specijalno, a mislim da se o damama svakog dana u godini mora voditi računa, a ne samo 8. marta - rekao je Pastor, a da ženama treba svakodnevno poklanjati pažnju i ljubav smatra i funkcioner SPS-a Nenad Borovčanin, koji želi da njegov poklon ostane tajna jer je svojoj supruzi pripremio "poklon iznenađenja".

I dok pojedini političari razmišljaju o svojim suprugama, kćerkama i koleginicama, drugi, poput lidera Jedinstvene Srbije, Dragana Markovića Palme, su u svakom trenutku skoncentrisani na izbore i misle na budućnost svih žena u Srbiji.

- S obzirom da narod nema šta da jede, potpuno je nebitno šta ćemo pokloniti suprugama za 8. mart. Svake godine simbolično poklanjam cvet i parfem. Ali, ono što ja želim da poklonim svim ženama u Srbiji je sigurnost u svakom smislu. Želim da mislimo na žene svaki dan i da omogućimo da trudnice i porodilje koje nisu zaposlene imaju finansijsku sigurnost, jer poboljšanje položaja žena će biti pravi poklon. Ne treba da mislimo na žene i njihova prava samo 8. marta, i da ih zavaravamo, kao što neke stranke rade, deljenjem karanfila na ovaj dantum, već treba da se borimo da im u životu bude bolje - rekao je Palma.

Nadamo se da će se naši političari nakon 16. marta potruditi da unaprede socio-ekonomski položaj žena i svih građana Srbije.

(M. Bojanić)