Srpska vojska na severu KiM?

U aneksu Briselskog sporazuma koji jse tiče kosovskih bezbednosnih snaga, zvanični Beograd spreman je da predloži da regionalni komandant bude Srbin, dok bi sastav pratio teničku strukturu

Srpski zvaničnici trebalo bi da pred Evropsku uniju i Prištinu u nastavku dijaloga izađu sa predlogom u kom bi kosovske bezbednosne snage na severu pokrajineoslikavale etničku strukturu, a Srbi bi u toj formaciji trebalo da imaju svog regionalnog komandanta.

Ova ideja trebalo da posluži za uvođenje aneksa u Briselski sporazum, o čemu je prvi govorio predsednik Tomislav Nikolić, prenosi izvor Novosti. U predstojećim pregovorima Beograda i Prištine ovo će biti glavno pitanje oko kog će se lomiti koplja.

Model koji je primenjen u organizaciji policije na severu bio bi preslikan na sistem pokrajinske bezbednosti u kom bi funkcionisale  „srpske jedinice“, što bi značilo postojanje egionalnog komandanta i sastav jedinice koji odgovara etničkoj strukturi severa, pišu Večernje Novosti.

Na ovom području ne bi bilo drugih delova kosovskih bezbednosnih struktura, kako je već odlučeno Briselskim sporazumom, a delovanje jedinice sa severa usaglašavalo bi se sa Zajednicom srpskih opština.

Ovaj model podseća na vojsku BiH sastavljenu od tri brigade - muslimanske, hrvatske i srpske, a ovo rešenje bi bilo dugoročno garant bezbednosti severa, jer NATO strukture na KiM neće ostati neograničeno.

Nova oružana sila na Balkanu biće operativna do 2019. i imaće budžet od 65 miliona evra. Prema najavama Prištine imaće 5.000 pripadnika, dok će 3.000 vojnih obveznika činiti rezervni sastav.

(Telegraf.rs)