Meštani sela kod Jagodine u panici: Strahuju od ukletog hrasta, niko ne sme da mu priđe

Strah od hrasta datira odranije, kada su prilikom uređenja seoskog doma pre nekoliko decenija, u vreme bivše Jugoslavije, četvorica radnika kresala grane seoskog hrasta zbog građevinskih radova

Meštani Kolara kod Jagodine već nedelju dana strahuju od hrasta starog oko 300 godina. Naime, posle oštećenja u kome je trećina stabla pala, zbog legende o smrti, niko ne sme da prođe i ukloni ostatke drveta i grana.

Hrast star 600 godina umesto da se čuva u crkvi, biće spaljen (FOTO)

Strah datira odranije, kada su prilikom uređenja seoskog doma pre nekoliko decenija, u vreme bivše Jugoslavije, četvorica radnika kresala grane ovog seoskog hrasta zbog građevinskih radova i svu su završili pogubno u saobraćajnim nesrećama, piše Srpski Telegraf.

- Ja ne bih smeo da uklanjam grane lužnjaka. Priče su priče, ali tih ljudi zaista nema. Pod kakvim okolnostima se to dogodilo ne znam i da li ima veze sa kresanjem hrasta, uglavnom, narod tako priča - kaže meštanin Dragan Milanović.

Kako god bilo meštani Kolara su postavili trake upozorenja oko hrasta i na obližnjem seoskom putu. Ne pokušavaju da sklone pale grane, očekujući odgovore i reakciju nadležnih.

Taj hrast je odlukom odbornika Skupštine grada proglašen zaštićenim prirodnim dobrom, o kojima se stara novo javno preduzeće "Uređenje i javno osvetljenje".

(Telegraf.rs / Srpski telegraf)