Staž na decu samo određenim majkama, ostale tek od 2032. godine

Ova vrsta staža se ne uzima u obzir pri utvrđivanju da li osiguranica ispunjava uslove za penziju, ali je važna pri određivanju visine penzionog čeka

Pripadnice lepšeg pola koje imaju jedno ili dvoje dece za priznavanje posebnog staža moraće da sačekaju do 2032. godine prenose Večernje novosti.

Radnici kojima nisu uplaćivani doprinosi konačno mogu u penziju: Do kraja godine država povezuje staž

NEMOJTE BACATI RADNE KNJIŽICE: Bez njih ipak neće biti PENZIJE?

Iako je Zakonom o PIO planirano da im se uz ostvareni radni staž "računaju" i deca za konačan obračun visine penzije, ova odredba je u narednih 15 godina stavljena "ad akta". Odlaganju ne podležu samo majke troje dece.

Kako objašnjavju u PIO fondu, Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju koji se primenjuje od 1. januara 2015. godine sadrži član kojim se uređuje utvrđivanje posebnog staža u trajanju od šest meseci osiguranicama-ženama, koje su rodile jedno dete, odnosno godinu dana damam koje imaju dvoje, ali je primena ove odredbe odložena do početka 2032. godine.

- Tek tada će one moći da podnose zahteve za utvrđivanje posebnog staža, bez obzira na to kada su deca rođena - kažu u PIO.

Ova vrsta staža se ne uzima u obzir pri utvrđivanju da li osiguranica ispunjava uslove za penziju, ali je važna pri određivanju visine penzionog čeka.

- To znači da su pri određivanju penzije oba staža izjednačena u obračunu i jednako utiču na krajnji ishod - objašnjavaju u PIO Fondu.

(Telegraf.rs / Novosti)