Ako još niste kupili drva za zimu, u problemu ste: Sve je već rasprodato, a cena ovog ogreva porasla je do neba

Sve zalihe su rasprodate u većini gradova zemlje

Da su pripreme za zimu uveliko u toku, najbolje potvrđuje informacija da su prve količine ogreva u mnogim gradovima već rasprodate.

Drva poskupela, od septembra cene još više skaču

Kako piše Informer, cene hrasta i bukve se kreću od 4.400 do 5.000 dinara po kubiku, što znači da je potražnja za njima najveća.

U Nišu i Beloj Palanci već je nestašica drva. Nedeljama se sva količina ogreva koju prodavci dovezu na pijacu veoma brzo proda.

Šef šumske uprave Niš i Bela Palanka JP "Srbijašume" Miroslav Stevanović kaže da je ove godine isečeno i pripremljeno manje ogreva jer nema dovoljno drvoseča.

- Ljudi iz Bosne koji su se ranije bavili tim poslom više ne dolaze u Srbiju jer su otišli u Austriju, gde stalno traže radnike. Šumska uprava u Nišu od kraja juna ne prima nove narudžbine, jer mora najpre da isporuči 4.000 metara ogreva kupcima koji su naručili ranije. Nove količine će biti tek krajem septembra ili početkom oktobra - kaže on za Informer.

Saglasan je i prodavac Ivan Tasković iz Niške Banje, koji kaže da je do sada prodao sve što je doneo na pijacu.

- Kupci maltene više i ne pitaju za cenu, a dolaze iz svih krajeva Srbije i šleperima voze robu dalje. Kažu da od ove godine Vojvođani sve više traže drva, jer im je skupo da se greju na gas. A istina je da ne možemo sve da postignemo jer nedostaju radnici. Niko više neće da cepa drva - zaključuje on.

(Telegraf.rs)