TAJNI RECEPT mađarskog gulaša stiže iz okoline Kikinde (FOTO)

- Gulaš odlikuje slanoća i gustina, meso mora da se topi dok ga jedete - kaže Hodi Ilona

Ni visoke temperature nisu zasmetale vrsnim kuvarima da na jubilarnom Desetom festivalu gulaša koji je održan u Ruskom Selu, kraj Kikinde, pokažu svoje kulinarske majstorije u pravljenju tradicionalnog mađarskog gulaša.

Okupili se Srbi, Hrvati i muslimani, zajedno skuvali gulaš i poslali najjaču poruku svima koji mrze (VIDEO)

Kontra-priča od onih na koje ste navikli: Cezar je došao u Beograd da zaradi za život i odlično mu ide (FOTO)

Mađarsko nacionalno jelo prema rečima umešne domaćice i članice žirija Hodi Ilone, mora da ispunjava određene standarde - da ima boju, ukus, miris i gustinu. Zadatak nije bio lak, ali prema rečima iskusne članice žirija pravi mađarski gulaš mora da bude crven i jak:

- Zavisi od ukusa, ali gulaš odlikuje slanoća i gustina, meso mora da se topi dok ga jedete. U Mađarskoj gulaš malo i sladi, a to je zbog luka koji mu daje slatkoću, kada stavite puno luka jelo postaje slatkasto i tu so više ne pomaže - rekla nam je Ilona.

Pored svinjskog i goveđeg gulaša, na velikoj trpezi našao se i ovčiji i srneći gulaš, pripremljeni u kazanima od nekoliko desetina litara koji je pobrao sve simpatije posetilaca koji su imali priliku da probaju pravi mađarski gulaš.

Domaćini iz Udruženja “Torontal” koji su iz dva velika kazana posluživali goste, pohvalili su se da je tajna mađarskog gulaša u krčkanju na tihoj vatri.

- Bilo nam je potrebno 25 kilograma mesa, oko 5 kilograma luka, malo paradajza, paprika, vino i ajvar. Začini ostaju tajna - kažu nam domaćice iz “Torontala”.

Šandor Talpai, organizator i predsednik Udruženja “Torontal” ističe  da je festival seoska tradicija i da svake godine broj posetilaca i takmičara postaje brojniji:

- Gulaš je nacionalno mađarsko jelo, ali ga svi rado spremaju na svoj način. Kao domaćini ove godine pripremili smo da velika kazana ovčijeg i srnećeg gulaša. Ovo je prilika za druženje, ali i za degustaciju omiljenog jela ovde kod nas u selu.

Ekipe kao i svake godine, njih dvadeset mahom iz kikindske opštine i Mađarske, bile su dobro “naoružane” goveđim i svinjskim mesom, crvenom paprikom, lukom i začinima koji je svaka ekipa ljubomorno čuvala za sebe.

Stari i dobro poznat majstor iz ekipe MZ “Rusko Selo” kaže da su ove godine prvi pit pravili gulaš od goveđeg mesa i svinjskog papka:

- To je poseban gulaš koji se kuva oko pet sati, potrebno je dosta luka, paprike, a najbitnije je da se dugo krčka, začine dodajem po ukusu, mešam i kad dobije određenu gustinu znam da je gotov.

Predstavnici iz Mađarske za sve posetioce napravili su pravi mađarski gulaš:

- Upotrebili smo goveđe meso od govečeta starog pet godina, doneli smo papriku iz Mađarske, a od začina koristimo samo so, biber i otkriću vam jedan sastojak koji kuvari neretko otkrivaju, to je kim. Kuvali smo ga oko pet sati, što se duže kuva to bolje.

Antal Robert i ekipa kuvala je gulaš takođe nekoliko sati. Ova mlada ekipa osvojila je drugo mesto:

- Koristili smo juneće meso, od začina papriku, sok i biber i lovorov list. Najbitnije ja da vatra bude uvek ista i da se lagano krčka.

Ekipa “Policija” osvojila je prvo mesto, a glavni majstor Kecman kaže, da kotlić često prave, te i da su dobro “uvežbani “ kada je reč o pravljenju specijaliteta. Drugo mesto pripalo je “Kumovima” i veseloj ekipi čiji se gulaš pojeo u trenu.

Slasne porcije goveđeg, svinjskog, srnećeg i ovčijeg gulaša krčakale su se i po nekoliko sati, a privučeni mirisom više stotina porcija, posetioci kažu da se se osetio kilometrima od Kikinde, jak, crven i sočan pravi mađarski.

(Dragana Ivanić)