Naši vozači najviše ginu zbog umora: Zato morate odmorni da sednete za volan i da pravite pauze!

Vozačima se, pre svega, preporučuje da voze odmorni, da na svaka dva sata vožnje naprave pauzu i odmore se 15 minuta, kao i da su odmaranje i san jedini pravi lek protiv pospanosti

Najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda tokom letnjih meseci je umor vozača, te je Agencija za bezbednost saobraćaja, zajedno sa partnerima ponovo pokrenula preventivnu kampanju pod sloganom “Vozi odmoran” i nakon analize rezultata, pokazalo se smanjenje broja poginulih i povređenih osoba.

CRNA MAPA BEOGRADA koju morate da pogledate: Gde dolazi do najviše saobraćajki i gde se najviše gine? (FOTO)

- U julu i avgustu smanjen je broj poginulih od oko 11 odsto, odnosno 14 manje poginulih, a najveće smanjenje poginulih je u julu i to 16 odsto, dok, u julu i avgustu imamo smanjenje broja povređenih osoba od oko osam odsto, odnosno 294 manje povređenih. Najveće smanjenje broja povređenih u avgustu je za 14 odsto - rekla je direktorka Agenije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević na konferenciji za novinare.

Agencija je, kako je rekla, u kampanji “Vozi odmoran”, sprovedenoj tokom jula i avgusta, koristila letke, bilborde, poklone, promotere, radijske reklame, društvene mreže, televizije sa nacionalnim frekvencijama i na taj način sačuvala je živote, a kako kaže direktorka, njena Agencija nastaviće sa preventivnim kampanja u cilju daljeg čuvanja života.

Agencija za bezbednost saobraćaja vozačima pre svega preporučuje da voze odmorni, da na svaka dva sata vožnje naprave pauzu i odmore se 15 minuta, kao i da su odmaranje i san jedini pravi lek protiv pospanosti.

(Telegraf.rs / Tanjug)