Samo u "Crvenom selu" u Srbiji uspeva jedna vrsta paprike, i svaku kuću krase venci nizače (FOTO)

Berba je završena, paprika se sada niže i suši, pa Donju Lokošnicu s pravom nazivaju crvenim selom

Leskovačko selo Donja Lokošnica čuvena je po paprici nizači koja, kako se pokazalo, uspeva samo tamo. Seme staro 300 godina, zemlja i ljubav sa kojom gaje - recept su kažu za proizvodnju od 10 do 15 tona po hektaru.

Leskovčani više nisu kraljevi paprike! Ovo mesto u Srbiji ih je skinulo s trona i sada se time hvale!

NAJJEDNOSTAVNIJI RECEPT ZA AJVAR koji je toliko prost da se bukvalno pravi sam od sebe

Berba je završena, paprika se sada niže i suši, pa Donju Lokošnicu s pravom nazivaju crvenim selom.

Sezona u Donjoj Lokošnici u punom jeku. U porodici Stojanović rade svi. Uz baka Stanku koja ima 83 godine, njen unuk Milan, a kad malo odrastu uključiće se i Milanova deca. Ipak, u nizanju paprika nenadmašne su žene.

- Mogu da nanižem petnaest-šesnaest niza pod starost, nizala sam i po trideset, možda nekad i poviše kad sam bila pomlada, sad neće ruke, sinko - kaže baka Stanka.

A kad se nađu na nizi, vencima se ukrašavaju fasade, kuće, pomoćni objekti, garaže, da ih sunce ogreje i da se dobro osuše jer sledi mlin.

- Od ove autohtone vrste paprike, što je zovem kozji rog, dobijamo ovu mlevenu začinsku papriku što se koristi za zapršku, jela - objašnjava Saša Nedeljković.

Od paprika se u Donjoj Lokošnici dobro živi. Zato ni mladi ne odlaze - naprotiv. Trude se da osavremene preradu paprike ali i da se udruže kako bi imali bolji nastup na tržištu.

- Mi se trudimo, sad te neke mlađe generacije, da uspemo u tome i u nekom zajedničkom nastupu na tržištu kroz sam proces proizvodnje, usavršavanja prerade, pakovanja i ostalo - rekao je Milan Stojanović.

Duško Mirković ističe da posao oko "nizače" uopšte nije lak. "Mukotrpon tokom cele godine, ali na kraju se isplati", dodaje.

Od ove autohtone sorte paprike koja uspeva samo ovde, domaćice iz Donje Lokošnice prave i dobar ajvar. Od ovog, tako da kažemo, običnog - razlikuje se na prvi pogled.

- Ovo je lokošnička paprika, od nje je mnogo ukusniji ajvar i on je tamniji - ukazuje na razliku Olga Stojanović.

Skriveno kraj desne obale Južne Morave crveno selo, kako ga još zovu u ovo doba godine, brižljivo čuva tradiciju po kojoj je prepoznatljivo širom zemlje. Jer, znaju svi da paprika iz Donje Lokošnice - suva ili mlevena - ima poseban ukus i kvalitet.

(Telegraf.rs)