CEO VEK RADI KO SINGERICA: Milisav i Jasmina imaju SMEDEREVAC iz Amerike od pre 100 godina! (FOTO)

Šporet koji je prešao okean i dopremlјen čak iz Amerike i dalјe savršeno radi i greje prostoriju od 80 kvadrata bez problema

Iako u Srbiji vlada mišlјenje, da jedino "smederevac" može da nas ugreje i da njemu nema ravnih među šporetima novijih generacija, u Prokuplјu se lјubomorno čuva "perfekt" iz 1920. godine!

KAKO NAJJEFTINIJE KUPITI POLOVNU BELU TEHNIKU: Evo kako da znate da li su dobri šporeti, veš-mašine i frižideri koje iz inostranstva dolaze za male pare

Ceo život je pogrešno koristite: Fioka na šporetu u kojoj držite plehove zapravo ima neverovatnu funkciju

I što je najvažnije ovaj šporet koji je prešao okean i dopremlјen čak iz Amerike i dalјe savršeno radi i greje prostoriju od 80 kvadrata bez problema! Ponosni vlasnici su Milisav i Jasmina Stevanović, koji su ga 1990. godine kupili u Leskovcu za tadašnjih 500 maraka.

I dok nam ponosno pokazuju savršenu vatru otvarajući vratanca šporeta, kažu da je 1927. godine dopremlјen iz Amerike.

- Kada smo proširili proizvodnju čarapa koju imamo, trebalo nam je nešto što će zagrejati prostor u kojem radimo. Na predlog majstora iz Leskovca koji je dolazio da nas obuči da radimo sa mašinama za čarape, otišao sam i odmah se zalјubio u ovaj šporet.

- Vlasnik, Jovan Dimitrijević koji ga je i doterao iz Amerike, nije više bio među živima, ali je imao sina koji živi u Švajcarskoj i koji mi je rekao da ga uzmem, pa ako mi se svidi, mogu da ga kupim. I tako je proba trajala sve do 1993. godine, kada je njegov sin došao i dogovorili smo se za cenu od 500 maraka. Od tada je kod nas i ne bih ga menjao ni za šta na svetu- ponosno kaže Milisav.

I dok nam pokazuje šta sve ima ovaj gusani šporet i kako se njime rukuje naglašava da je služio i za zgrevanje bojlera i radijatora.

- Tu svrhu je imao ranije. Sada smo odvojili gornji deo kuće od radionice i samo ga koristimo ovde. Lako se loži, ne dimi, čisti se odlično, a svi delovi na i u njemu su autentični. Čak i boja. Ništa nismo menjali, niti je imalo potrebe za tim. Mislim da sada puno vredi kao starina, ali ga lјubomorno čuvamo, jer je ogrejao nas i našu porodicu. I sada kuvamo i pečemo na njemu - dodaje Svetislav.

I stvarno, šporet kao svemirski brod, sastoji se iz tri dela. Gusani je i ima poseban deo iznad plotne koji služi da hrana ostane topla. U dnu šporeta su i mašice, originalne, kao i on, a broj u seriji je 882. Čak ima i deo koji služi kao ventilator, da izvlači mirise, kada se kuva hrana.

Sve u svemu,ono što je važno jeste da su se nekada stvari pravile stvarno za sva vremena i da su imale pažlјivo ukloplјene delove i po funkcijama daleko ekonomičnije nego danas. Jer, ako hoćete sada da dobijete sve, morate da obiđete barem tri prodavnice, uklopite delove i tek onda uživate u celini! Nekada očito jednim proizvodom dobijao si sve!

ANTRFILE

Kako su nekada Stevanovići imali ozbilјnu proizvodnju čarapa, stalno su dolazile mušterije. svako bi prvo zagledao šporet, pa se onda prelazilo na čarape.

- Uvek bi nas pitali odakle nam, raspitivali se o njemu i čudili kako je i danas savršeno očuvan. To ej zato što je sigurno pravlјen da traje uvek i zauvek, a kada bi umeo da prilča, ko zna šta bi o svom stogodišnjem životu kazao - šali se Jasmina.

(B.R.)