Danas se najbolje jede u Budisavi: Tope se čvarci, veze kobasica i celim selom širi se miris mesnih delikatesa (FOTO)

Šta čekate? Taman dovoljno vremena da se stigne na ručak

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa članom Gradskog veća za kulturu Daliborom Rožićem prisustvovao manifestciji "Zabijačka", koja se po drugi put održava u prigradskom naselju Budisava, a u organizaciji Udruženja građana "Oživimo Budisavu".

Posle više od 20 godina meštani Rumenke dobijaju kanalizaciju: Radovi na izgradnji priključaka biće gotovi i pre roka (FOTO)

To Udruženje pozvalo je sve meštane da posete ovu, sada već tradicionalnu manifestaciju, i da učestvuju u takmičenju u topljenu čvaraka, pravljenju kobasica, švargle i ostalih delikatesa.

- Veliko mi je zadovoljstvo što prisustvujem manifestaciji kojoj je ovo drugo po redu zvanično izdanje, odnosno koja je odavno poznata u ovom selu, a to je nekadašnji svinjokolj, današnja zabijačka. Zabijačka je poznata malo starijim generacijama, dok za mlađe ona predstavlja ručak posle svinjokolja - rekao je Vučević.

Želja organizatora je da Budisava opet postane prepoznatljiva po svinjokolju i da se time izdvoji, kao što svaki deo Novog Sada, a posebno prigradska naselja imaju svoje specifičnosti. Upravo ta šarenolikost čini bogatu i jedinstvenu kulturnu ponudu Novog Sada čime privlačimo domaće i strane turiste.

- Budisavska "Zabijačka" ima kulturloško-socijološki, ali i ekonomsko-privredni karakter, tako da greši svako ko je svodi na puki vašarski nivo. Ovo je mesto susreta ljudi, jačanje bliskosti i prijateljstva i dobrosusedskih odnosa, a oduševljen sam odzivom građana koji su došli u velikom broju i pored loših vremenskih uslova.

Ekipama koje se takmiče, gradonačelnik je poželeo sreću u spremanju specijaliteta.

- Kako vidim, biće tu kobasica, džigerice, čvaraka i ostalog. Želim vam da oživite ovo naše selo, i da Budisava bude mesto poznato po ovoj manifestaciji kao nekada - poručio je Vučević.

I ove, kao i prethodne godine, Gradska uprava za kulturu podržala je održavanje te manifestacije, a za učešće se prijavilo čak 25 ekipa.

(Telegraf.rs)