Održana tribina o nasilju nad ženama i zakonskim merama zaštite u Novom Sadu

Prema statističkim podacima u prvih šest meseci ove godine u Srbiji je ubijeno 15 žena

Pomoćnica gradonačelnika Novog Sada Ljiljana Koković prisustvovala je tribini o nasilju prema ženama i zakonskim merama zaštite "Kroz život bez nasilja". Tribina je deo programa Zavoda za ravnopravnost polova "Informisanje javnosti o merama zaštite u situaciji nasilja putem medija i kampanja" i aktivnosti koje se organizuju u okviru međunarodne kampanje "16 dana aktivizma borbe protiv nasilja prema ženama", a koja se svake godine sprovodi širom sveta u periodu od 25. novembra do 10. decembra.

Moja sestra Bojana se udala sa 27 godina. Bila je uzorna devojka i dobar čovek. Pamtim kada je otišla kod njega, tada sam je poslednji put video!

Tribinu su organizovali Komisija za rodnu ravnopravnost Skupštine Grada Novog Sada i Zavod za ravnopravnost polova u okviru „Programa za zaštitu žena od nasilja u porodici i partnerskim odnosima u APV za period 2015-2020. godine“ koji ima za cilj da obaveže institucije da marginalizovane grupe žena, kao što su žene sa sela, Romkinje i žene sa invaliditetom, informiše o merama i resursima zaštite od nasilja i tako podigne njihov aktivizam u tom pravcu.

Učesnici tribine će imati priliku da sa stručnjacima iz ove oblasti porazgovaraju o fenomenu nasilja prema ženama, važnosti informisanja i osnaživanja žena kako bi se one izborile sa situacijom nasilja, a takođe će biti predstavljen novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici.

- Povod današnjeg okupljanja je veoma ozbiljna i kompleksna tema i veoma je važno da svako od nas da maksimalan doprinos rešavanju problema nasilja u porodici, odnosno prema ženama. Statistika je nažalost poražavajuća i govori nam koliko je još posla pred nama svima, a najvažnije je da taj posao u kontinuitetu obavaljamo.

Velika je stvar što je usvojen novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji omogućava efikasnije i rigoroznije mere prema nasilnicima, ali ipak suština je u prevenciji - navela je Ljiljana Koković.

- To ne smemo nikada smetnuti sa uma i zaista je važno medijski što više popularisati ovu temu, pričati sa mladima, omogućiti im punu psihološku podršku kako bi shvatili da za nasilje nikada nema opravdanja, i da niko nije predodređen da bude žrtva. Nasilnici su takođe ljudi koji imaju emotivne, psihološke i socijalne probleme, pa je preventivni rad bitan i u tom smislu.

Kada se nasilje već dogodi onda je ključ u rehabilitaciji i socijalizaciji žrtava tog procesa, a žrtve su svi pa i oni koji čine nasilje - rekla je ona i zahvalila se Komisiji za rodnu ravnopravnost Skupštine Grada Novog Sada i Zavodu za ravnopravnost polova što aktivno rade u ovoj sferi kao i svima koji doprinose smanjivanju ove negatvine pojave u društvu.

Prema statističkim podacima u prvih šest meseci ove godine u Srbiji je ubijeno 15 žena od strane partnera ili muškog člana porodice, a od početka primene novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, od juna do septembra ove godine, izrečeno je blizu 7500 hitnih mera.

Na tribini je istaknuto da borba protiv nasilja prema ženama ne sme da se svodi na Sigurne kuće i saniranje već nastalih posledica, već mora da podrazumeva aktivnu prevenciju, osnaživanje i informisanje žena.

(Telegraf.rs)