Bili su ljudi kada je to bilo najteže: Ovo su imena 135 SRPSKIH PRAVEDNIKA, koji su spasavali Jevreje u Drugom svetskom ratu (FOTO)

Na teritoriji cele Kraljevine Jugoslavije ubijeno je više od 67.000 Jevreja tokom Drugog svetskog rata. U moru tih tužnih životnh priča iz jedne od najmračnijih stranica svetske istorije, bilo je primera istinskog junaštva

Ko spase jedan život, kao da je spasao ceo svet, kaže poslovica. Tokom Drugog svetskog rata stradalo je 6 miliona Jevreja u holokastu, koji su organizovali nacisti i njihovi pomagači. I u tim smutnim vremenima, bilo je hrabrih ljudi, koji su rizikovali svoj život kako bi spasili tuđi. Država Izrael i njene institucije zahvalile su se 135 Srba, zbog njihovog hrabrog dela.

Smrad, leševi, živi mrtvaci i lampa od ljudske kože: Potresne scene iz ozloglašenog nemačkog logora nakon oslobođenja (VIDEO)

Na teritoriji cele Kraljevine Jugoslavije ubijeno je više od 67.000 Jevreja tokom Drugog svetskog rata. U moru tih tužnih životnh priča iz jedne od najmračnijih stranica svetske istorije, bilo je primera istinskog junaštva.

Izraelski parlament - Kneset, formirao je 1953. godine ’’Jad Vašem’’ - muzej sećanja na žrtve Holokausta. Deset godina kasnije ustanovljena je ’’Komisija za proglašenje Pravednika među narodima’’.

Ta priznanja, u vidu medalje i povelje, svedoče o hrabrom činu osoba, isključivo nejevreja, koji su tokom Drugog svetskog rata reskirali svoje živote, i živote svojih bližnjih, kako bi spasavali često njima nepoznate osobe jevrejskog porekla.

Ovom medaljom je odlikovano 135 Srba.

Imena pripadnika različitih nacionalnosti koji su u Drugom svjetskom ratu spasavali Jevreje uklesana su na Zid časti u Vrtu pravednika Jad Vašema, a u slučaju da im je medalja “Pravednik među narodima” posthumno dodeljena, to priznanje predaje se najbližem srodniku.

(Telegraf.rs)