U Nišu sledeće sedmice uz podršku Fondacije Karić izložba ikona i slika (FOTO)

Građanima Niša, povodom Dana žena a uz podršku Fondacije Karić, Olivera Karić Nedeljković predstaviće svoja dela među kojima dominiraju ikone

U Oficirskom domu u Nišu 9. marta biće otvorena jedinstvena izložba Olivere Karić Nedeljković koja se posvetila slikarstvu poslednjih šest godina.

Građanima Niša, povodom Dana žena a uz podršku Fondacije Karić predstaviće svoja dela među kojima dominiraju ikone.

- Svi njeni motivi vezani su za duhovnost, pravoslavlje i za svetinje Srpske pravoslavne crkve. Olivera se nije školovala za slikarstvo, niti je to prvobitno bilo njeno profesionalno opredeljenje, ali to je bila njena ljubav i od ranije - rekao je Dragomir J.Karić.

Sama Olivera kaže da je prezadovoljna što se poslednjih godina usavršavala u slikarstvu, uzimala časove, i što je proširila vidike.

- Kada smo izgradili našu crkvu (u Orašcu) trebala je slika Sv. Joanikija. Ja sam pretraživala, dobila sam jednu njegovu malu sliku na osnovu koje sam uradila vernu kopiju u perlama, to su češke staklene perle - pojašnjava blagim tonom Olivera Karić Nedeljković.

Kasnije sam se na nagovor članova porodice usavršavala. Hvala im svima na podršci...Znate, ikonopisanje nije obično slikanje. To je nešto posebno. Za ikonopisanje je potrebna velika koncentracija i volja – izjavila je Olivera pred otvaranje njene izložbe na kojoj će dominirati upravo ikone, ali biće i mozaika.

- Volim mozaik pre svega u kamenu, a radim ga i od murano stakla. Uvek sam slikala, poklanjala svoje radove, ali evo poslednjih šest godina posvetila sam se samo tome i prezadovoljna sam - ističe Olivera Karić Nedeljković.

Njena dela se vezuju za religiju, tradiciju, kulturu s ovih prostora.

Slikanje ikona vrši se isključivo pigmentima uz upotrebu jajčane emulzije, i ja ne odustajem od toga – držim se kanona i tradicije, ističe Olivera. Ova jedinstvena izložba u Nišu na kojoj će zainteresovani moći i da kupe neko delo ukoliko im se svidi trajaće sedam dana.

Olivera Karić Nedeljković rođena je u Peći 1959. godine. Majka je troje dece – Aleksandre, Aleksandra i Gorice. Osnovno i srednje obrazovanje završila je u Peći, a visoko obrazovanje i magistarski rad u Beogradu. U svom obrazovanju stekla je titulu doktora ekonomskih nauka. Odlikovana je Ordenom Svetog Save drugog reda.

(Telegraf.rs/ PR)