U samo dva dana temperatura će pasti za 20 i više stepeni: Da li nam nakon vremenskog košmara koji je pred nama, konačno dolazi proleće? (FOTO)

U Beogradu u petak oblačno sa kišom i pljuskovima. Duvaće umeren do pojačan, povremeno i jak vetar južnih pravaca

Pred nama je još jedan temperaturni šok, možda i najveći ove godine. U samo dva dana temperaturna razlika biće čak 20 i više stepeni. Kako najavljuju meteorolozi u subotu će u nekim krajevima Srbije biti 24 stepena, dok će u ponedeljak temperatura u pojedinim delovima zemlje pasti i do 2 stepena ispod nule.

Najzagađeniji gradovi u Srbiji: Varamo se ako i dalje mislimo da su to Pančevo i Bor, kao i da ne utičemo i sami na ovakvu situaciju (MAPA)

U Srbiji će u petak biti oblačno sa kišom. Više padavina očekuje se na severu, uz pojavu i pljuskova sa grmljavinom. Duvaće umeren do pojačan vetar južnih pravaca, u košavskom području i na planinama jak, a na jugu Banata i sa olujnim udarima.

BEOGRAD

U Beogradu u petak oblačno sa kišom i pljuskovima. Duvaće umeren do pojačan, povremeno i jak vetar južnih pravaca. Minimalna temperatura 8, maksimalna dnevna 14 stepeni. U subotu sunčano s povremenom kišom i temperaturom do 18 stepeni.

U nedelju sledi pad temperature, da bi u ponedeljak pala na samo 1 stepen tokom dana, a za uveče se predviđa temperatura ispod nule.

Minimalna temperatura od 5 do 10 stepeni, maksimalna dnevna od 11 na severozapadu Srbije i u Timočkoj i Negotinskoj Krajini, do 19 stepeni na jugoistoku Srbije.

NOVI SAD

U Novom Sadu danas i sutra 13 stepeni, u ponedeljak pad temperature za 15 stepeni. Maksimalna dnevna temperatura 19. marta biće čak 2 stepena ispod nule. U srpskoj Atini za početak sledeće sedmice najavljene su snežne padavine, a temperatura neće prelaziti 4 stepena tokom dana, dok će tokom noći pasti do minus 3.

KRAGUJEVAC

U Šumadiji danas oblačno sa jakom kišom. U subotu umereno oblačno, sa slabim vetrom i temperaturom do 22 stepena.

U nedelju zahlađenje, dok će za ponedeljak Kragujevčani trebati da pripreme kapute i kišobrane, jer se očekuje sneg i susnežica, a temperatura neće prelaziti 3 stepena.

NIŠ

Na jugu i jugoistoku zemlje danas do 14 stepeni. Niš će u subotu biti najtopliji grad u Srbiji sa neverovatna 24 stepena, dok u nedelju sledi zahlađanje, a u ponedeljak pad temperature za čak 2o stepeni.

Od utorka do sledećeg vikenda u Nišu će se temperatura kretati od minus 2 do plus 3 stepena.

PRIŠTINA

Tokom narednih dana u Prištini će biti promenljivo oblačno, mestimično sa kišom i kratkotrajnim pljuskovima. U ovom delu zemlje će se najmanje osetiti temperaturne promene, "svega" desetak stepeni razlike.

Dok se znatan pad temperature očekuje polovinom naredne sedmice za kada su najavljene snežne padavine.

Prema dugoročnoj vremenskoj prognozi za mesec mart ovo bi trebao biti poslednji hladan talas, nakon čega nam sa kalendarskim prolećem dolazi i toplije vreme, bez većih oscilacija.

NAJUGROŽENIJI SRČANI BOLESNICI

Ovi vremenski uslovi utiču na zdravlje ljudi, a najviše problema mogu da imaju kardiovaskularni bolesnici. Onog trenutka kada dođe do naglog zahlađenja, odnosno nižih temperatura, krvni sudovi se grče i probleme mogu najviše imaju osobe koje boluju od angine pektoris. Kod njih se u tim situacijama javljaju bolovi u grudima, te moraju biti na oprezu.

(J.J.K/j.kulas@telegraf.rs)