Ove novine stupile su na snagu 1. aprila, kazne su strože, a nisu šala

Ozbiljnije kazne u saobraćaju, veće za korišćenje petardi, skidanje zimskih guma i početak upisa u školu samo su neke novine

U Srbiji, počev od 1. aprila prestaju i počinju da važe brojni propisi. Telegraf.rs vam na jednom mestu predstavlja sva nova pravila. 

APRILILILI: Evo zašto se, u stvari, slavi 1. APRIL! I mi smo se malo našalili s vama!

VEĆE KAZNE U SAOBRAĆAJU

Ako vas policajac zaustavi prvog aprila i za nevezan pojas napiše vam kaznu od 10.000 dinara, nije šala, nego početak primene novih pravila Zakona o bezbednosti u saobraćaju.

Tako je od prvog dana narednog meseca maksimalna količina alkohola u krvi za vozače smanjena sa 0,3 na 0,2 promila, a povećane su i sankcije za prekoračenje brzine.

Za preticanje kolone preko pune linije, dva ili više prolazaka kroz crveno svetlo za manje od 10 minuta i za vožnju sa više od dva promila alkohola u krvi predviđen je zatvor od 30 do 60 dana ili kazna rada u javnom interesu od 240 do 360 sati, kao i 14 do 16 kaznenih poena i devet meseci zabrane upravljanja vozilom.

Sa druge strane, za pojedine prekršaje kazne su smanjene, poput vožnje u zaustavnoj traci, ili ako je vozačka dozvola istekla za više od šest meseci.

ZIMSKE GUME

Za vozače u Srbiji proleće nije stiglo u utorak 20. marta, jer su zimske gume obavezne sve do 1. aprila.

Zakon propisuje da vozači, u slučaju snega ili leda, u periodu od 1. novembra do 1. aprila moraju da koriste zimske gume na svim točkovima, vožnja na letnjim pneumaticima u trenutnim vremenskim uslovima izuzetno je nebezbedna. Na sreću, zima je otišla, a sa njom mogu i zimske gume.

UPIS ĐAKA PRVAKA

Upis đaka u prvi razred osnovne škole počinje 1. aprila i trajaće do početka leta. Osnovno obrazovanje je obavezno, ministarsrtvo radi na tome da i srednja škola postane obavezna, pa će roditelji koji ne upišu svoje dete u prvi razred biti kažnjeni sa 100.000 dinara.

U prvi razred trebalo bi da bude upisano 65.510 mališana koji do početka školske godine imaju najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina, odnosno oni koji su rođeni od 1. marta 2011. do 29. februara 2012.

MATIČNI BROJ ZA USVOJENU DECU

Zakonom o matičnom broju predviđa se da se usvojenom detetu, na zahtev roditelja, može odrediti novi matični broj iako nije došlo do promene podataka o detetu (datum i mesto rođenja, pol). Time se omogućava da dete koje je usvojeno stekne novi pravni identitet dobije i novi matični broj.

Takođe, ovim zakonom će biti olakšane procedure dodele matičnog broja i prijave dece odmah u porodilištima. 

KAZNE ZA PETARDE

Kazne za narušavanje javnog reda i mira bacanjem petardi i paljenjem drugih pirotehničkih sredstava biće znatno više nego što su bile. Umesto dosadašnjih 10.000 dinara, najniža kazna iznosi čak 50.000, dok gornja granica ide do 100.000 dinara.

POREZ ZA STRANCE

Od 1. aprila na snagu stupa i primena Zakona o porezu na dodatu vrednost koji bi trebalo da otkloni dvostruko oporezivanje kao i neoporezivanje usluga koje privreda obavlja sa stanim kompanijama.

Najvažnije izmene se odnose na promenu koja će onemogućiti dvostruko oporezivanje, zatim, biće izmenjen način obračuna PDV-a, a ovaj Zakon će deo Poreske uprave preseliti u Ministarstvo finansija.

(G. Avalić/g.avalic@telegraf.rs)