Aprililili, samo smo se šalili: Evo zašto se zaista slavi 1. april i zašto vas pređemo svake godine

Telegraf se tradicionalno, kao i prethodnih godina na današnji dan malo našalio sa vama. Ništa zlonamerno, ipak je Svetski dan šale

Uplašili ste se da više nikad nećete celu noć gledati Novaka kako osvaja velike turnire? Već ste otvorli pivo da proslavite dolazak Saše Đorđevića u Zvezdu? Zaintrigiralo vas je pomirenje Kije i Slobe, ali i najava istorijskog susreta Putina i Trampa u Beogradu? Imamo samo jednu reče za vas, punu vokala i sa uzvičnikom na kraju - APRILILILI! Nema ljutnje (no hard feelings), ali prešli smo vas. Ipak je Svetski dan šale.

Sigurni smo da ste i vi danas bar jednom pokušali da prevarite vaše kolege, prijatelje ili ukućane, kao i da ste šalu pažljivo smišljali, baš kao svakog prvog aprila. Slobodno nam u komentarima napišite šta ste smislili i kako je to prošlo.

Novak Đoković objavio kraj karijere: Ovo je najbolnija odluka u mom životu! (FOTO)

A da li ste znali da tradicija zbijanja šala i “prevara” postoji u svetu već nekoliko vekova, a rasprostranjena je podjednako na Istoku, kao i na Zapadu?

Prema jednoj legendi, Francuzi su u srednjem veku, u nekim oblastima, Novu godinu slavili nedelju dana. Proslava bi počinjala 25. marta i završavala se 1. aprila, sve dok 1582. nije usvojen Gregorijanski kalendar prema kome je Nova godina počela da se slavi 1. januara.

S obzirom na to da nije bilo lako navići se na novi datum, neki su i dalje Novu godinu dočekivali 1. aprila, što je izazvalo podsmeh onih obaveštenih koji su ih nazivali “aprilskim budalama”.

Prema drugoj legendi, Bog je stvaranje zemlje završio 1. aprila, a onda se vratio na nebo i brigu od Zemlji ostavio ljudima. Nedugo potom Adam i Eva su zgrešili, a Bog više nikad nije uspeo da ispravi tu ljudsku “grešku”.

Teorije naravno imaju svoje propuste, ali na dan šale to možemo i zanemariti, jer danas je bitno smejati se što više: smeh leči sve, a priznaćete, ponekad ga nemamo dovoljno.

Bez obzira na običaje sigurno je jedno: smeh nas opušta i čini lepšim i zato iskoristite današnji dan da se našalite, prevarite nekog i što da ne, budete prevareni. Osmeh na vašem licu neće izostati, a upravo je on glavni simbol Prvog aprila.

I zato smo sigurni da se danas niste naljutili na nas. Ništa ne brinite, Novak će nas još radovati, Đorđević je i dalje (za sad) "samo" selektor reprezentacije, a Beograd će ove godine biti mesto sastanka četiri najbolje košarkaške ekipe (F4 Evrolige), dok je onaj randevu Putina i Trampa u srpskoj prestonici mnogo manje verovatan.

Što se tiče pomirenja Kije i Slobe, ko zna, tu smo možda i predvideli neka dešavanja.

Napišite nam u komentarima kako ste prevarili svoje najbliže i da li mislite da će se nešto od onoga što smo napisali zaista i desiti.

VIDEO: Skinula dečka do gole kože i priredila mu šalu koju će pamtiti celog života

(Telegraf.rs)