Srbija uputila jasnu poruku Hrvatima: Vojni arhiv NDH ostaje u Beogradu, možete da dobijete samo kopije

Vojni arhiv čuva uglavnom arhivsku građu fonda NDH u 555 kutija za koje postoji i analitički inventar

Ministarstvo obrane Republike Srbije donelo je odluku da originalni vojni arhiv iz NDH ostane u vlasništvu Srbije, dok se samo kopije dokumenata mogu izdati Hrvatskoj "u skladu sa dogovorima srpske vlade i sigurnosnim procedurama i interesima".

Republika Hrvatska na temelju Sporazuma o sukcesiji zahteva oko 700 fondova i zbirki dokumenata iz pedesetak srpskih ustanova, najviše iz Arhiva Jugoslavije, Saveznog sekretarijata za inostrane poslove, Vojnog arhiva i ustanova JNA i Jugoslavenske kinoteke.

Lokomotiva koja je simbol Zagreba krije najstrašniju tajnu: CRNA KATICA vozila Srbe u logor smrti, a ovo je njena veza sa Titom (VIDEO)

Među dokumentima koji se traže u originalu je i građa odneta sa područja Hrvatske, a koje se tiče i NDH i Narodno-oslobodilačkog pokreta, kao i filmovi koji su sačuvani u Beogradu do osnivanja Hrvatske kinoteke 1979. godine, piše Slobodna dalmacija.

Ovaj medij dodaje da Republika Hrvatska traži i kopije dokumenata i u tom je slučaju pre svega reč o arhivskoj građi saveznih institucija koje je relevantno za područje Hrvatske ili se može smatrati zajedničkom baštinom zemalja naslednica Jugoslavije.

Vojni arhiv čuva uglavnom arhivsku građu fonda NDH u 555 kutija za koje postoji sumarni i analitički inventar.

U srpskom ministarstvu potvrdili su da su pravne i fizičke osobe iz Hrvatske proteklih godina, uz njihovu dozvolu, često istraživale delove te građe, pa su tako proučavani istorijat 369. (staljingradske) pukovnije, stradanje Roma...

(Telegraf.rs/Slobodnadalmacija.hr)