Šta sve osmaci poklanjaju razrednim starešinama za rastanak: Zlato i satovi su "prevaziđeni", na ceni su putovanja i spa tretmani

- Mi smo našoj razrednoj poklonili vaučer za boravak u Royal spa centru u Banji Kovilјači. Smatrali smo da će joj to putovanje ostati u sećanje i da će joj dobar odmor i rehabilitacija dobro doći - kaže maturant Mladen Đurđević iz OŠ "Mika Mitrović" iz Bogatića

Učenici osmih razreda su završili školsku godinu, a pred prijemni ispit za upis u srednju školu rastanak sa drugovima iz školskih klupa i nastavnicima proslavlјa se na "maloj maturi". Za rastanak je obavezan poklon razrednom starešini, često i omiljenom nastavniku i direktoru škole. Na spisku je široka lepeza darova kojima đaci žele da iskažu zahvalnost nastavnicima i istovremeno i da izborom poklona ostave što bolјi utisak i da ga nastavnik pamti što duže.

Ako na maloj maturi bude prepisivanja, nadrljaće i nastavnici

Uz buket svežeg cveća, manje maštoviti osnovci se opredeljuju za klasične poklone - zlatne ogrlice, minđuše, narukvice, parfeme, slike, knjige, satove, a oni drugi biraju poklon u duhu vremena u kojem odrastaju. Na ovom spisku su najčešće najskuplјi modeli mobilnih telefona, lap-topovi, tretmani u salonima lepote ili vaučeri za turističke aranžmane.

- Mi smo našoj razrednoj poklonili vaučer za boravak u Royal spa centru u Banji Kovilјači. Smatrali smo da će joj to putovanje ostati u sećanje i da će joj dobar odmor i rehabilitacija dobro doći. Zahvalili smo joj se za trud, zalaganje za sve učenike, za pomoć i pažnju koju nam je pružala. Ona je za nas četiri godine bila majka, kralјica, drug, prijatelј i nastavnik. Malo smo se i našalili da smo ovakav poklon izabrali zato što joj je potreban odmor od nas učenika - kaže maturant Mladen Đurđević iz OŠ "Mika Mitrović" iz Bogatića.

Izborom poklona đaci pokazuju i koliko su upoznali svog razrednog starešinu, pa sasvim normalno bude kada mu za rastanak kupe bicikl jer znaju da mu je potreban, zatim kopačke, sportski dres, omiljene bombone, a najneobičniji poklon, umatičenog ovna, svojevremeno su svom razrednom starešini poklonili srednjoškolci iz Bogatića.

Maturske svečanosti osnovci mesto u školama, kao nekada, organizuju u svečanim salama i restoranima. Zakon to zabranjuje školama, ali ne i roditelјima kada oni preuzmu organizaciju u svoje ruke. A to je već postalo uobičajeno.

- Roditelјi neće ni da čuju da se matura slavi u školskim prostorijama. Kažu da za svoju decu hoće da plate koliko god treba da proslava bude u nekom ugostitelјskom objektu. U ovakvim slučajevima roditelјi potpisuju izjave, a nastavnici idu na maturu kao gosti - navodi sekretar jedne škole u okolini Bogatića.

Obavezan je zajednički izdatak koji uklјučuje iznajmlјivanje svečane sale (oko 2.000 dinara) i najmanje 300 dinara za zajedničku kasu iz koje se kupuje poklon razrednom starešini. Nova garderoba, friziranje i šminkanje su izdaci koji se podrazumevaju i njihova visina zavisi od kućnog budžeta.

Neretko se novac pozajmlјuje dok ne stigne povrće za pijacu i u kuću ne stigne neki dinar, samo da bi mali maturant što svečanije i veselije obeležio rastanak sa osnovnom školom.

(D. Grujić)