Ludo vreme i toplota ubijaju: Hitna imala više od 500 poziva za samo jednu noć, javljali se srčani i psihijatrijski bolesnici, ali i zdravi ljudi

Lekari savetuju redovno uzimanje terapije, odmaranje, manje fizičke aktivnosti, unošenje dosta tečnosti i lagane obroke

U noći između subote i nedelje Hitna pomoć širom Srbije imala je više od 500 intervencija. Najviše su se javljali građani sa srčanim tegobama, psihijatrijski bolesnici, ali i zdravi ljudi.

Samo u Beogradu je bilo 138 intervencija, od kojih je 26 bilo na javnom mestu, a slična situacija bila je i u drugm gradovima.

>>> Nezapamćena noć u Beogradu po broju hitnih intervencija: Vozila sa rotacijom čitave noći krstarila gradom

- Bio je ovo buran vikend, pogotovo u nedelju. Svi kapaciteti su bili popunjeni, a dežurne ekipe su se non-stop smenjivale. Za jednu noć imali smo čak 138 intervencija, od čega 26 na javnom mestu. Svemu ovom uzrok je bilo teško vreme. Smena kiše i suše, kombinacija velike vlage i visokih temepratura bila je pogubna i za potpuno zdrave ljude, koji su se javljali sa ozbiljnim tegobama - istakla je načelnica smene u beogradskoj Hitnoj pomoći dr Biljana Đurić.

U Nišu je u toku iste noći, bilo čak 105 intervencija, a pregledano je više od 400 paciijenata. Dogodile su se dve saobraćajne nezgode, a svi ostali građani su se javljali zbog tegoba koje su izazvale vrućina i vlaga.

- Ne pamtim da sam skoro radila u smeni koja je bila kao ova u nedelju. Puno posla, teških slučajeva i ozbiljnih intervenciija koje su zahtevale hitno zbrinjavanje. Dođete u situaciju da ne znate da li ćete pre na teren ili da zbrinjavate ljude koji su sami došli po pomoć - navela je načelnica smene hitne službe u Nišu dr Verica Božić.

U Novom Sadu lekari Hitne pomoći imali su 87 intervencija u toku noći između subote i nedelje, a primili su čak 342 poziva.

- Na teren smo izlazili zbog srčanih tegoba, dok smo preko telefona davali savete psihijatrijskim bolesnicima koji su se žalili da im terapija ne deluje - naveli su iz novosadske Hitne pomoći.

(Telegraf.rs/Informer)