Srpski seljaci u suzama, za 15 minuta im je srušena cela godina: Čim je svanulo, zabolele su ih njive i bašte, a onda su ugledali i svoje kuće (FOTO) (VIDEO)

Za njih je ova godina završena. Sad samo mogu da se nadaju da će im šteta biti nadoknađena

Noć koja je za nama bila je jedna od najgorih koje srpski poljoprivrednici pamte. Svi oni koji su nešto zasadili i od toga žive godinama, decenijama, noćas su bdili pored prozora, nadajući se da jutro neće biti tako crno. Kada se razdanilo, njima se smračilo. Neverica, nemoć, ali i strah od nove nepogode, dok čekaju da dobiju tačnu procenu štete. A ona je i bez konačnih cifri jasna i totalna.

Pogled na potopljene njive, blatnjave fasade na kućama i automobile koji plutaju u neistopljenom ledu usred juna meseca, mogla je samo da izazove jednu reakciju: suze. One najiskrenije radničke, suze poljoprivrednika koji je sve što ima uložio u zasad.

Grad napravio kataklizmu u Topoli, uključuje se vanredno stanje: U čuvenom voćarskom kraju stradalo i do 70 odsto roda (FOTO)

Tukao je grad ovog poslednjih mesec dana, ali nikad kao sad. Ove ledenice sravnile su sa zemljom nejake stabljike.

Polupani su crepovi na krovovima, razbijeni prozori, a o usevima da i ne govorimo. Pšenica, suncokret i ostali usevi su stoprocentno stradali. Takođe, velike količine vode su po ulicama i u kućama. Polomljene su grane na drveću, ali su i cela stabla iščupana iz zemlje.

VIDEO: Haos u Užicu, nevreme paralisalo grad ispod Zlatibora

Samo u Topoli, čuvenom voćarskom kraju, stradali su usevi na 6.500 kvadratnih metara. A iza sudnjeg dana ostao je čovek da se bori i živi sa posledicama.

Ako bismo sada rekli da je sve kompletno uništeno i da ništa nije ostalo od te male muke što su ljudi imali, ništa ne bismo pogrešili.

Najveća šteta zabeležena je u selima oko Užica i Velike Plane, Priboja, Požarevca gde je nevreme nanelo veliku materijalnu štetu gotovo svim domaćinstvima. Stradao je, možda i najviše, Lozovik, mestašce pored Velike Plane.

Meštani kažu da ne pamte poslednjih 50-60 godina ovakvo nevreme. Ništa ne pomaže ni to što je država u sredu, preko Republičkog hidrometeorološkog zavoda, ispalila 1.164 protivgradnih raketa.

Od 15. aprila država je ispalila ukupno 7.930 raketa. Poređenja radi, svih 10 godina ranije u proseku je ispaljeno od 2.800 do 3.000 raketa, a ove godine skoro 8.000. Takođe, imali smo 38 dana sa mogućim dejstvom grada, a u proseku bude između 10 i 12 dana.

Sve ovo pomrsilo je račune srpskom seljaku koji od useva živi, prehranjuje porodicu i ne odustaje od svog sela kako bi se preselio u grad i sa rafova kupovao ono što može da uzgaja u svojoj bašti.

A procenjena šteta, samo na gradskim objektima u Užicu, iznosi preko šest miliona dinara. Lokalne samouprave kažu da će šteti nadoknaditi i to je jedina dobra vest za sve pogođene nevremenom.

VIDEO: Užice posle stravičnog nevremena, grad kao posle apokalipse

(Telegraf.rs)