Posle istorijskog izvinjenja meteorologa, pozvali smo legendarnog Nedeljka Todorovića koji se ni u jednom trenutku nije složio sa njima (FOTO)

Ipak, verovatno će čitavo leto biti malo iznad proseka - smatra Nedeljko Todorović

Neposredno pred početak leta hidrometeorološke stanice su najavile "pakleni" jul i avgust, meteorolozi su upozoravali na nikad vrelije leto sa mnogo tropskih dana, a sada je od njih stiglo priznanje da su ipak pogrešili, jer je mesec za nama bio hladan i kišovit.

Temperatura koja svakako nije karakteristična za letnje mesece, razljutila je i zabrinula one koji su uplatili letovanje, ali i one kojima je jednostavno dosta kiše.

Kako bi saznao šta se zapravo desilo sa letom, kao i kada se može očekivati jul koji smo nekada imali, pozvali smo meteorologa Nedeljka Todorovića.

Upitan o grešci koju su meteorolozi napravili, Todorović kaže da pretpostavlja da je razlog u načinima predviđanja temperatura.

- Grešku mojih kolega mogu pripisati sticaju okolnosti i pristupu prognoziranja. Oni se ne bave klasičnom prognozom, oni su klimatolozi, koriste neke specifične modele i daju prognoze za jednu sezonu. Moje mišljenje je bilo malo suzdržanije. Prognozirao sam da ovo leto ne može da bude ekstremno toplo i sušno kao prošle godine, da će biti kiše oko proseka i temperatura malo ispod proseka - objasnio je Nedeljko Todorović.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije tvrde da je razlog ovakvog netipičnog vremena uticaj Atlantskog okeana i globalno zagrevanje.

- Prema mom mišljenju, globalno zagrevanje ne postoji. Ne verujem u te posledice prouzrokovane ljudskim delovanjem. Što se tiče uticaja Atlantskog okeana on uvek utiče na vreme kod nas, on tamo ima cirkulaciju ciklona iznad Atlantika. Stalno utiče u većoj ili manjoj meri, ali to nije glavni razlog, već aktivnost sunca - rekao je Todorović.

ŠTA JE RAZLOG OVAKVIH PADAVINA?

Nedeljko Todorović je u razgovoru istakao da on ima malo drugačiji princip i metodologiju. Gleda ponovljivost hladnih i toplih leta, prati to decenijama. Uzme analize i gleda šta se ponavlja. Kako kaže, topla leta se smenjuju onim prosečnim.

- Otuda i moje predviđanje za ovu godinu. Nakon prošlogodišnjeg ekstremno toplog i sušnog leta, bilo je logično da dođe prosečno toplo i leto sa padavinama - kaže on i objašnjava da je prirodna ravnoteža uzročnik, kako u narodu kažu "rotacije godišnjih doba".

S toga ako u jednom periodu bude toplo, kao što je bilo u aprilu i maju, onda u nekom sledećem periodu biće svežije. Stalna smena toplijih ili sušnih perioda je konstantna, jer priroda nije fiksirana i to je karakteristika srpske klime - stalno se menja.

- Opšta cirkulacija na severnoj hemisferi određuje mnogo toga. U nekom periodu od mesec, dva ili tri, kada su iznad Zapadne Evrope izraženi cikloni, kod nas je "jugovina" i topli vazduh, tako je bilo do prve polovine juna. Onda se ciklolonska cirkulacija premestila na centar kontinenta (Skandinavija i Srednja Evropa) i tada kod nas dolazi svež vazduh i promenljivo vreme. Zavisi od pozicije ciklona u hemisferskoj cirkulaciji, a ona se menja na 10 do 15 dana ili na mesec-dva, zato i postoje promene tipa vremena.

KAKVO VREME DA OČEKUJEMO?

Juni mesec je bio topliji od proseka za jedan čitav stepen. Do kraja jula, kako prognozira meteorolog Nedeljko Todorović, temperatura bi trebalo da "dobaci" do proseka i popravi ovaj ružni utisak leta, koji su na nas ostavile višednevne kiše.

- Do kraja jula nas čeka toplije vreme, a kreće već od danas. Mora se imati u vidu da sada narednih desetak dana nastupa jedan prelazni period toplijeg vremena, gde neće biti još letnjih vrućina. Temperatura će biti oko 27 do 30 stepeni, a manje kišovitog vremena, ponegde kratkotrajni pljuskovi. A potom krajem jula i u avgustu se možemo nadati toplom vremenu, s tim da će ipak biti malo pljuskova, ali to je srpska klima. Na kraju, kad se sabere sve, verovatno će čitavo leto biti malo iznad proseka - kazao je Todorović i dodao da višemesečne prognoze imaju svoju slabost, a to je da im raste nepouzdanost kako vreme odmiče.

S druge strane, kratkoročna predviđanja vremena su mnogo pouzdanija.

Pitali smo meteorologa Todorovića kakvo vreme mogu da očekuju oni koji tek treba da idu u popularna letovališta, jer ni tamo u prethodnom periodu nije bilo pravog leta.

- Turisti mogu da očekuju toplije vreme u Crnoj Gori, Grčkoj, Hrvatskoj i Italiji. Prorediće se pljuskovi. Ne mogu da kažem da ih neće biti uopšte, ali ide toplije vreme sa mnogo manje padavina, kao i kod nas.

Dok čekamo da temperature pređu 30. podeok, nadamo se da će se prognoze meteorologa Nedeljka Todorovića obistiniti, pa ćemo u ostatku leta moći da uživamo u toplim danima, sa minimalnim padavinama i u Srbiji i u letovalištima.

(S.Č.)