Mačva je centar duvanske mafije: Svi uzgajaju duvan, pa koriste opasne tehnike da bi brže sazreo

Predmet krijumčarenja su pretežno cigarete marke "marble" i "ashima", i to bez akciznih markica

Srpska policija je od 1. januara 2017. do danas zaplenila rekordne količine cigareta, rezanog duvana i duvana u listu u vrednosti od 642.570.353 dinara. Suzbijajući nelegalan promet ove robe, otkrili su 323.823 boksa različitih vrsta cigareta i 239.581 kilogram duvana. U ovom periodu, prema podacima MUP-a, podneto je 1.211 krivičnih prijava, kojima su obuhvaćene 1.323 osobe osumnjičene da su izvršile 1.371 delo.

Kako navode u Ministarstvu unutrašnjih poslova, zaplenjeni boksovi cigareta vrede 511.540.618 dinara, a duvan, rezani i u listu, 131.029.735 dinara. Srbija je, pritom, jedna od zemalja u tranzitu za ilegalni tok ove robe, pišu Novosti.

- Do sada nisu otkriveni slučajevi nelegalnih fabrika za proizvodnju cigareta na teritoriji Srbije, već se Republika Srbija pojavljuje kao tranzitna zemlja, a zemlje članica EU su krajnje odredište za cigarete, pre svega zbog znatno veće cene, što podrazumeva i ostvarivanje većeg profita za krijumčare - kažu u MUP-u.

"Tuži ko te j..." Poljoprivrednik iz Arilja duguje baki i unuci 1.000 evra: Ni posle godinu dana nisu dobile svoje mukom zarađene pare

Predmet krijumčarenja su pretežno cigarete marke "marble" i "ashima", i to bez akciznih markica, koje se ne nalaze na legalnom tržištu u Srbiji, otkrivaju u MUP-u, a u manjem obimu predmet krijumčarenja su cigarete poznatih brendova.

- Do sada nam nisu poznati slučajevi zaplene kopija brendiranih cigareta na teritoriji Srbije - navode u MUP-u.

Prema njihovim rečima, identifikovana su područja koja su pogodna za uzgajanje duvana na teritoriji Srbije, pa su njihove aktivnosti bile usmerene na sprečavanje nelegalne proizvodnje i dalje prerade nelegalno proizvedenog duvana.

- To je kao rezultat imalo rekordne zaplene duvana od početka 2017. godine do danas, kada je ukupna zaplena duvana u listu i rezanog duvana iznosila 240 tona - kažu u MUP-u.

Poznavaoci prilika u šabačkom kraju kažu da se nelegalno gajenje i prodaja duvana poslednjih godina unosniji od trgovine drogom u selima Mačve i Pocerine. Duvanska mafija kreće od najsitnijih poljoprivrednika, i to onih koji legalno gaje duvan. Međutim, značajan broj njih na prijavljene hektare, za koje redovno dobijaju državne subvencije, na crno sade još najmanje duplo. A da bi biljke brže sazrevale, koriste tehnike veoma opasne po zdravlje.

- Kada stabljika dobije 22 lista, seče joj se vrh da ne bi dalje rasla, a potom liske, na veštački način, debljaju i dobiju željenu veličinu. Da bi duvan sazreo, prskaju ga opasnim preparatom i tako uspevaju da za noć postanu zlatnožute boje - priča sagovornik, koji ne želi da mu pominjemo ime.

Sledeći korake u ovom lancu, duvan se bere, suši i reže na specijalnim seckalicama, koje se mogu nabaviti po ceni od 800 do 2.500 evra, u zavisnosti od kapaciteta. Zbog strahovite buke koju prave, one se smeštaju u napuštene kuće u udaljenim seoskima atarima, a najnovija tehnika je - ukopavanje u zemlju.

- Seckalica za duvan je bučna kao traktor bez auspuha. Komšija prekoputa ulice oseća vibracije i mogao bi da o tome obavesti policiju. Zato se u poslednje vreme kopaju rupe u zemlji koji liče na trapove, i tu se radi po celu noć - objašnjava jedan od sagovornika.

"Gazde" posla ne prljaju ruke, već angažuju radnu snagu, obično iz svog sela, a za kilogram naseckanog duvana "sekač" naplaćuje evro i po. Rizikujući da ga otruje pesticid i konstantno izložen buci mašine, niko ne može da izdrži da taj posao radi duže od desetak dana.

Probleme oko transporta "duvandžije" rešavaju na naizgled neočekivani način - redovnim autobuskim linijama prema Beogradu, BiH, Hrvatskoj i Sloveniji. Ove poslednje dve destinacije su im sada gotovo nedostupne zbog pooštrenih kontrola, ali zato se do prestonice vrlo lako stiže, a odatle se putevi granaju na sve strane.

- Autobusi i brza pošta su najsigurniji, jer vozači praktično ne znaju šta je u paketu ili u torbi sa stvarima, navodno namenjenim studentu u Beogradu - objašnjava naš izvor.

Kada treba zamesti tragove, koriste se fiktivne adrese. Pa tako, na primer, Petar Petrović iz Šapca pošalje Simi Simiću paket u neko mesto u Srbiji. Primalac je dužan samo da sačeka kombi brze pošte ili autobus, i tom prilikom niko ga ne legitimiše. Policiji su, tako, vezane ruke, čak i ukoliko pronađe nelegalni duvan.

ŠABAC KAO DIVLJI ZAPAD

Obično se u domaćinstvima koja se bave nelegalnom trgovinom duvana kao pokriće drži malo stoke i seje nekoliko hektara oranica. Ali novac, kako tvrde izvori Novosti, dolazi gotovo isključivo od duvana. Jedan od razloga za cvetanje ovog biznisa u okolini Šapca jeste to što je u Mačvi i ranijih godina duvan dobro uspevao, a kultura je poznata poljoprivrednicima.

- U Šapcu "seckaju" mnogi, i smatra se da je ovaj kraj centar duvanske mafije u Srbiji - kaže izvor.

VIDEO: Evo kakvog je ukusa pepeljara puna pikavaca

(Telegraf.rs)