Neviđeni skandal u Srbiji, naložena hitna istraga: Ko je braći Rusima uvalio otrovne kajsije i breskve? (FOTO) (VIDEO)

Zabrana uvoza iz Srbije stupa na snagu 15. avgusta. Nije poznato da li su opasne voćke puštene u prodaju u srpskim prodavnicama

Da Rusija nije obelodanila da će od 15. avgusta privremeno zabrani uvoz breskvi i kajsija iz Srbije i Makedonije pitanje je da li bi iko znao da je u našoj zemlji zavladala opasna gljivica, kojoj vlažno i umereno toplo leto pogoduje da se širi, saznaje Telegraf.rs!

Reč je o bolesti voća koja se izuzetno lako širi, pa je pitanje koliko je uzela maha na srpskim plantažama.

Pljuskovi uništili kvalitet voća i povrća: Proverili smo da li su cene veće

Inspektori ruske službe za fitosanitarni nadzor "Roseljhoznadzor" pronašli su gljivicu Monilinia fructicola u breskvama i kajsijama, a kada je o domaćem voću reč, ono je iz Srbije izvezeno u Rusiju posle 13. jula.

U obrazloženju odluke iz Moskve navode da je "Roseljhoznadzor" pronašao gljivicu Monilinia fructicola u srpskim i makedonskim breskvama i kajsijama, koje su uvezene posle 13. jula, zbog čega Rusija planira da od 15. avgusta nametne privremenu zabranu uvoza breskvi i kajsija iz Srbije i Makedonije.

OVDE pogledajte zvanično obaveštenje Federalne službe za veterinu i fitosanitarni nadzor RF

Kako se navodi, reč je o 27 kontigenata voća iz Srbije, a vrsta gljivice koju su pronašli spada u opasne. Kontaminirani proizvodi uvezeni su u Rusiju sa fitosanitarnim sertifikatom na kojem je pisalo da su namirnice bezbedne. "Roseljhoznadzor" će, stoga, poslati kopije ovih dokumenata srpskoj strani, radi istrage. U dokumentu se navodi i da je srpska strana navela da je alarmirana povodom ovih informacija i da će uvesti rigorozne mere da bi osigurala fitosanitarnu zaštitu proizvoda koji se izvoze u Rusiju. Lista preduzetih mera biće dostaljena ruskoj strani.

U saopštenju "Roseljhoznadzora" navodi se i da je Monilinia fructicola opasna infektivna bolest biljaka, raširena u evropskim zemljama, koja ozbiljno oštećuje i zahvata gotovo sve delove biljke. Na umerenoj temperaturi vazduha i uz veliku vlažnost bolest se brzo širi. Sa jednog zaraženog ploda zaraza može da se proširi i na sve drveće u okolnim zasadima.

Veliko je pitanje šta se dešava na tržištu Srbije i da li se opasno voće našlo i u našim prodavnicama i na pijacama.

VIDEO: Pogledajte šta opasna gljivica može da uradi voću

(M. Beljan/Telegraf.rs/FSVPS)